Читај ми!

Вучић: Три важна споразума у Скопљу, надам се рационалном решењу проблема у БиХ

Председник Александар Вучић изјавио је да ће сутра у Скопљу бити потписана три споразума између Србије, Северне Македоније и Албаније. Сутра и ново име за иницијативу "мини Шенген".

Александар Вучић је рекао, да се један од споразума тиче бржег протока роба и услуга између три земље, други заједничког деловања по питању елементарних непогода и катастрофа, а трећи стварања јединственог тржишта рада, које подразумева укидање радних дозвола.

То, каже, значи да ко ради у Београду, може да ради и у Скопљу и у Тирани, и обрнуто.

"То је страховито важно. Желим да верујем да ћемо после наставити са свим погодностима о којима ћемо сутра детаљније разговарати", рекао је Вучић.

Председник је најавио и да ће сутра бити обелодањено ново име регионалне иницијативе која је до сада била позната као "мини-Шенген".

Како је рекао, много је важнија суштина од имена иницијативе, а то су три споразума која ће бити потписана. 

Вучић је казао да су већ вођени разговори о томе да се направе електронске персонализоване каритце за грађане из три земље, које би радиле преко мобилне апликције, које би омогућавале разне погодности. То би било, додао је, урађено у договору са компанијама, да људи када долазе у Србију, Албанију и Северну Македонију, имају попусте на картама за превоз, у хотелима, ресторанима...

Видећемо колио ће то бити, пет или 10 одсто, додао је председник Србије.

"Желимо да направимо брзе траке. Када проширимо прелазе Прешево и Табановце, као и друге прелазе, постојаће брзе траке за пролаз камиона, али и аутомобила, који ће моћи да прођу брже него нека друга возила. Тиме креирамо другачију будућност", рекао је Вучић.

Поручио је да ће то и политички да допринесе даљем учвршћивању мира и ближој сарадњи између народа и допринеће стабилности у будућности за цео регион.

"Идеја је да заједнички направимо планове за зелену агенду, као и да привучемо заједнички што више инвеститора", нагласио је Вучић.

Вучић је навео да је за Србију ова посета веома значајна, с обзиром да 4.144 компаније у нашој земљи послују са Северном Македонијом, а 1.004 компаније које раде са Албанијом.

Видите колики је ту наш интерес, напоменуо је Вучић.

Важно је да успостављамо Балкан без граница 

Председник је казао да неће више бити проблема са радном снагом, јер ће све три земље моћи да рачунају на долазак квалификованих радника.

"На јединственом тржишту рада од сутра почињемо заједнички да радимо", истакао је Вучић.

Додао је да ће се радити и на међусобном прихватању академских квалификација - грађевинаца, лекара, стоматолога и других занимања, које ће бити прихваћене у све три земље.

"То ће нас приближавати и снажити додатно наше економије, да обезбедимо бржи раст и повећавамо животни стандард грађана. Ово је велики искорак у будућност", поручио је Вучић.

Вучић је најавио да ће бити направљен и заједнички портал на три језика на коме ће бити представљене културне и историјске вредности, као и информације о свакој земљи.

Председник Србије је нагласио да је та иницијатива велика идеја започета 2019. године која показује да у складу са еворпским вредностима и идејама смо у стању да сами водимо рачуна о својој будућности и да узмемо судбину у своје руке.

Да не чекамо да нам неко лупи чвргу или помази по глави, већ да радимо оно што је најбоље за своје грађане, поручио је Вучић.

Напоменуо је да из Србије долази око 250 привредника, а да смо могли да доведемо и више хилајда приведника због великог интересовања код нас, али да је број смањен због мера против ковида. Вучић је додао да су то све велике компаније

Важно је да успостављамо Балкан без граница, јер тако можемо да постижемо најбоље резултате, поручио је Вучић.

Ко мисли да одлуке могу да се намећу, не чини добро никоме  

Председник Вучић је у Скопљу, на питање у вези са ситуацијом у БиХ и Републици Српској, а поводом заоштравања ситуације између Сарајева и Бањалуке након одлуке Валентина Инцка о забрани негирања геноцида у Сребреници и да ли је тим поводом данас разговарао са српским чланом Председништва Милорадом Додиком, рекао да данас није разговарао са њим, али јесте синоћ, и поновио да ће са представницима РС разговарати у Београду, 4. августа.

"Нишам се чуо данас са Додиком. Јуче смо разговарали, али ћемо се видети 4. августа, примићемо руководство РС у Београду, пре обележавања годишњице 'Олује' у Бусијама", рекао је Вучић.

Поручио је да онај ко је мислио да одлуке могу да се октроишу или намећу, и да буду усмерене против интереса једног народа, чини се да није добро донео ниједном од народа, како год то некоме изгледало.

"Разговараћемо и надам се да ће људи у БиХ и РС наћи рационалан начин да превазиђу тренутне проблеме, верујем у то. Да сачувамо мир", рекао је Вучић.

Народ ће се питати о "Рио Тинту"

Председник је навео да није тачно да ће општина Лозница променити просторни план, јер је то у надлежности Републике и поновио да ће се о "Рио Тинту" питати искључиво народ. Он је  рекао да "Рио Тинто" још није добио главну експлоатациону дозволу и добиће је тек ако се грађани буду позитивно изјаснили о томе.

Вучић је, на питање да прокоментарише најаву неких невладиних организација да ће одржати протесте испред општине Лознице јер је најављено да ће општинске власти донети одлуку око промене просторног плана у вези са Рио Тинтом, рекао да је најзанимљивије да те најаве долазе од људи "који су плаћени од споља, и који се хвале да имау много новца вани, као што је "Не давимо Београд"".

"Немам ништа против тога јер они потроше те паре у нашим шопинг моловима. Али они мисле да су људи у Јадру и Рађевини 'кретени' па они треба да им соле памет шта треба да раде", рекао је председник.

Вучић је подсетио да просторни план не мења општина сасвим сигурно, јер то не може пошто није у њеној надлежности.

"Чекамо да видимо одлуку Рио Тинт по којој су најавили да ако буде све у реду да су спремни да уложе 2,4 милијарди евра. Онда да кажете људима у Јадру и Рађевини да треба да се одрекну тих пара, јер би макар 10 одсто припало њима, а остало Републици и то због тога што би неки узели пет до осам одсто", објаснио је председник.

Вучић је упитао да ли би ти који су против "Рио Тинта" населили Подриње, у којем не живи ни 110.000 људи.

"Никакав одлуке суштинске и старешке нећемо доносити с тим у вези, а да не питамо народ. Питаћемо народ јер би увек неко могао да каже да је одлука донета противно интереса људи. Хоћу да грађани сами доносу одлуку", поручио је Вучић.

Вучић ће са премијерима Северене македоније и Албаније Зораном Заевом и Едијем Рамом учествовати сутра на Економском форуму за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво