Читај ми!

Вујовић: Забрана изградње хидроелектрана у заштићеним подручјима за дугорочно очување природе

Један од кључних разлога за предложене измене и допуне Закона о заштити природе односи се на забрану изградње хидроелектрана у заштићеним подручјима, чиме се обезбеђује дугорочно очување природних вредности због којих је одређено заштићено подручје и проглашено, истакла је у Скупштини министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Образлажући измене и допуне Закона о заштити природе, Ирена Вујовић је у Скупштини Србије рекла да се у том пропису "дефинише начело предострожности у случајевима када постоји претња настанка штете за заштићено подручје и подруче еколошке мреже и када имамо недовољно научних података".

"У тим случајевима недостатак научних података неће бити узет као разлог за недоношење одлуке, одлагање или непредузимање мера за спречавање угрожавања вегетације и природе", истакла је министарка.

Навела је да се изменама закона остварује низ позитивних ефеката, пре свега увођење начела предострожности омогућава се да се у случајевима када постоји непосредна опасност за природу адекватно и благовремено реагује одмах.

Вујовићева је рекла да преузимањем обавеза акта о условима заштите природе Министарство надлежно за послове животне средине, као и покрајински орган има могућност бољег увида и благовременог реаговања за све радове и активности о заштићеним подручјима прве и друге категорије.

"Изменама и допунама Закона о заштити природе омогућиће се и повећање површине под заштићеним подручјима и испуњење циљева дефинисаних просторним планом Србије", оценила  је министарка.

Подстицајна средства у буџету Србије

Предложене измене, према њеним речима, прецизирају и обезбеђују подстицајна средства у буџету Србије за очување и заштиту биолошке, предеоне и геолошке разноврсности за општине на чијој територији се успоставља подручје које је проглашено као заштићено.

"Значајна измена се односи на то да акт о условима заштите природе за националне паркове и заштићена подручја прве и друге категорије, која проглашава влада, доноси министарство надлежно за заштиту животне средине, а за заштићена подручја у покрајини надлежни орган покрајине", додала је Вујовић.

Истакла је да планови и програми који су у припреми, а који могу да имају значајан утицај на цијеве очувања и целовитости еколошки значајног подручја, могу бити донети само након спроведеног поступка оцене прихватљивости.

Измене и допуне Закона о водама уређује воду, као један од најважнијих елемената животне средине, односно водно земљиште као добро од општег интереса.

Предложеним променама Закона о водама врши се, каже, усаглашавање из тог закона са одредбама усвојених закона и то Законом о општем управном поступку, Закона о инспекцијском надзору, Закона о прекршајима, Закона о заштити података личности, као и Закона о јавној својини.

Вујовић је казала и да се изменама Закона о водама непосредном погодобом може дати у закуп водно земљиште, ако је то у конкретном случају једино могуће решење...

"Предлогом закона је прописано да се водно земљиште у јавној својини може дати у закуп и непосредном погодбом за плутајуће објекте који су постављени на водном земљишту на територији Београда до дана ступања на снагу тог закона", објаснила је министарка Ирена Вујовић.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво