Читај ми!

Дачић: Компромис у дијалогу Београда и Приштине реално стање на терену

Председник Скупштине Ивица Дачић изјавио је да би компромис у дијалогу Београда и Приштине требало да подразумева нешто што је у интересу обе стране и додао да "не зна да ли је он могућ".

У интервјуу за Дојче веле, Ивица Дачић је појаснио да је стање на терену такво да "Србија нема пуни суверенитет у Приштини, нити Приштина на северу Косова, и да то може да се реши компромисом".

"Да ли та ситуација на терену може да се измени осим ратом? Да ли може да се измени на пример компромисом? Може. Боље компромисом. Дакле, за мене је компромис реално стање на терену", рекао је Дачић.

Упитан да ли то значи поделу или размену територија он је казао да би све то требало да буде део договора.

"Знате, ми сада долазимо у ситуацију да, ко год сад говори о томе, мисли на ситуацију да Србија треба да призна Косово. Хеј, немојмо да полазимо од тога. Имамо ли ми ситуацију да неко предложи неко решење које би представљало компромис и српских и албанских интереса? За сада нико не жели да се тиме бави, нико не жели да преузме одговорност", рекао је Дачић.

Одговарајући на питање новинара да ли ће Београд у једном тренутку признати косовску незавиност, Дачић каже да нећемо прихватити никакво једнострано решење.

"Само да се разговара и да се дијалог настави. Ја још једном понављам: за мене је прихватљиво све што би могло да се подведе под неки компромис који обухвата део и једних и других интереса. Али, ме Ви сада питате о нечему у чему ја не учествујем", нагласио је он.

Како је рекао, у Берлину су разочарани ставом премијера привремених институција Аљбина Куртија који не признаје претходно потписане споразуме, односно сматра да треба да их сагледа да би одлучио о наставку дијалога.

"Питање несталих треба да буде приоритет"

Када се ради о питању несталих, Дачић каже да то питање треба да буде приоритет, али да се ту не ради само и питању несталих Албанаца, већ и о несталима из БиХ, Хрватске, несталим Србима са КиМ.

"Не знам како ви мислите да политичари треба о томе да имају одговорност зато што не постоји ништа у Србији што је било, а да ја знам, да је неком нессто забрањено или наређено да нешто не ради. Исто тако знам да има примедаба и из других средина, али исто тако и ми имамо примедбе на Приштину и на неке друге. Ми смо им дали списак где треба да се тражи, али они то неће да раде", истакао је Дачић.

Према његовим речима, то питање је покренуто пре неколико година, биле су донете и одређене резолуције тим поводом, али то треба да буде ван политичких питања.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво