Читај ми!

Брнабићева у Луксембургу: Поносно ћу представити све што је Србија урадила

Делегација Србије на челу са премијерком Аном Брнабић стигла је у Луксембург где се вечерас одржава Међувладина конференција ЕУ Србија.

Премијерка Ана Брнабић, каже да је Међувладина конференција ЕУ Србија озбиљан и позитиван сигнал за Србију, реформске процесе и за европски пут земље. 

Брнабићева је по доласку у Луксембург најавила је да ће званичницима земаља чланица и институција ЕУ представити све што је Влада Србије учинила у претходних неколико месеци, првенствено у области владавине права.

"Надам се отвореном и искреном разговору са представницима држава чланица, Европске комисије и шефом дипломатије ЕУ, где ћемо да покушамо да дефинишемо шта је то што додатно треба да урадимо, како би били спремни за отварање, најмање два кластера - један у области економије и пореза. Један у области енергетике и зелене транзиције", изјавила је премијерка.

Најавила је да ће у разговорима са ЕУ званичницима фокус бити на кластеру један који се тиче тзв. фундаменталних права и вредности и где је Србија већ отворила сва поглавља.

Брнабићева је додала да ће се разговарати и о регионалној сарадњи и напоменула да у оквиру свог приступног процеса Србија увек лобира за читав регион.

"Ја знам шта је Србија урадила и шта свакодневно ради и могу да гарантујем да ниједна земља није урадила више од Србије у области владавине права у последњих неколико месеци. Једва чекам да представим шта смо све урадили и стојим иза тога. Поносим се свим оним што смо урадили и начином на који смо то урадили", каже премијерка.

Она је закључила да ће Србија на постављање билатералних питања одговорити "искрено и реформама" и додала да је Србија по питању кажњавања злочина и злочиналца већ урадила много више од других у региону.

Јоксимовић: Потребна већа динамика за кредибилност процеса

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић каже да ће Србија и саставом делегације и наступом на Међувладиној конференцији са ЕУ у Луксембургу потврдити озбиљност и важност коју придаје процесу приступања и нагласити да је већ почела да испуњава и захтеве и критеријуме из нове методологије.

"Ово је важна конференција и важно је да ћемо на највишем политичком нивоу моћи да разговарамо о томе не само шта се очекује од Србије у смислу имплеметације реформи у одређеном областима, већ ћемо моћи и да предочимо шта смо све урадили и колико смо озбиљно све схватли, можда и озбиљније од неких чланица ЕУ", рекла је Јоксимовићева.

Министарка је најавила да ће напредак Србије у фундаменталним областима владавине права на Међувладиној конференцији представити премијерка Ана Брнабић, а да ће се она фокусирати на значајне реформске подухвате које је Србија учинила када је реч о осталим кластерима, са фокусом на калсетре 3 и 4.

"То знају земље чланице, али је важно да на високом политичком нивоу разменимо мишљења и да пренесемо нашу поруку да очекујемо да ће нова методологија бити прихваћена од свих земаља чланица ЕУ и да ће почети да се примењује, надамо се већ до краја ове године, како бисмо могли да кажемо да се одблокирао процес", навела је Јоксимовићева.

Она наглашава да процес приступања Србије преласком на нову методологију мора да пређе у динамичнију фазу и закључује да без тога нема ни кредибилности целог проеса.

Делегацију Србије предводе премијерка Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, док делегацију Европске уније представља Жосеп Борељ, високи представник за спољну политику и безбедност и комесар за проширење Оливер Вархељи.

Дописник РТС-а Душан Гајић наводи да на конференцији, где ће формално бити представљена нова методологија преговора о чланству која даје нови акценат на владавину права, снажније политичко управљање и на организовање преговарачка поглавља у тематске целине, односно кластере, поред Брнабићеве и Бореља, присуствују и министри европских послова ЕУ.

Гајић указује да вечерас неће бити отворен ниједан кластер јер за то није било сагласности између чланица - један део земаља чланица сматрао је да Србија није довољно учинила у области владавине права.

Како каже, вечерас је прилика да две стране размене мишљења о томе шта је Србија до сада учинила, шта намерава да учини, шта Европска унија очекује и у којим кључним областима.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво