Читај ми!

Стефановић за Скај њуз: Војно смо неутрални, то је наша предност

Британски "Скај њуз" оценио је да је недавна посета британског министра одбране Бена Воласа Србији, чији је домаћин био потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић, знак жеље Краљевства да се ојачају везе са државом са којом није увек било на истим странама, саопштило је Министарство одбране Србије.

Новинарка Скај њуза је, како се наводи у саопштењу, током извештавања са вежбе "Платинасти вук" која је одржана у бази "Југ" код Бујановца навела да је знак жеље Велике Британије да ојача везе са државом са којом није увек била на истој страни то што британске снаге раме уз раме са српским снагама вежбају борбу против терориста.

Додала је да је борба на истој страни током оба светска рата заједничка историја која се не заборавља, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Том приликом на питање новинарке Скај њуза са ким Србија радије изводи обуке – са британским или руским снагама, министар Стефановић одговорио је и са једнима и са другима.

"Mи смо војно неутрални, тако да не морамо да радије изводимо обуке ни са једнима, ни са другима, бирамо и једне и друге. То је наша предност", рекао је Стефановић.

Додаје се да су на овогодишњој вежби "Платинасти вук" која се одржавала од 3. до 18. јуна у бази код Бујановца, учествовала укупно 524 припадника Војске Србије и оружаних снага из 10 партнерских земаља.

Ове године први пут су учествовали и припадници оружаних снага Грчке и Француске, док је уз 259 припадника Војске Србије, контигент оружаних снага Уједињеног Краљевства са 69 припадника био најбројнији.

На питање Скај њуза да ли Русија може ово обновљено пријатељство између две земље посматрати са сумњом, британски министар одбране је одговорио: "Балкан је важан за безбедност Европе. Ми не долазимо овде да бисмо стварали проблеме. Дошли смо овде да створимо партнерство", рекао је Бен Волас који је боравио у посети Србији 16. и 17. јуна.