Читај ми!

Дачић: Србија захвална Мароку на подршци територијалном интегритету наше земље

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је у Рабату да је пријатељство Србије и Марока засновано на историјским везама, да се две земље подржавају у међународним организацијама и да је Србија веома захвална Мароку на подршци територијалном интегритету наше земље по питању Косова и Метохије.

Ивица Дачић, који борави у дводневној посети Мароку, разговарао је са председником Представничког дома Парламента Хабибом Ел Малкијем о сарадњи Србије и Марока, истичући да су две земље стари пријатељи и да се подржавају у међународним организацијама.

Подсетио је да се ове године обележава 60 година од првог Самита несврстаних, који је одржан у Београду на позив тадашњег југословенског председника Јосипа Броза Тита, а да је на тој конференцији учествовао и марокански краљ Хасан Други.

''Наше пријатељство и данас траје, изузетно смо задовољни развојем наших билатералних односа и веома смо захвални Мароку на подршци коју нам пружа у питањима територијалног интегритета као што је питање КиМ'', рекао је Дачић.

Нагласио је да Србија има велико разумевање за политику и ставове Марока у решавању одређених отворених питања, као што је Западна Сахара истичући да је питање територијалног интегритета неспорно и да треба да се темељи на одлукама УН.

''Сматрамо да предлог за аутономију у оквиру мароканске државе треба веома озбиљно да се разматра у свим светским форумима. Србија и Мароко подржавају једни друге по овим питањима која су за нас најважнија'', рекао је Дачић.

Истакао је да Србија и Мароко желе да негују пријатељство и кроз сарадњу Посланичких група пријатељства, као и да унапређују економску сарадњу.

Дачић је рекао да је задовољан због посете Мароку истичући да је у званичној посети тој земљи био и као премијер, министар полиције и министар спољних послова и да је задовољан што се поново срео са Ел Макијем.

''Задовољство што поново видим свог пријатеља са којим се трећи пут срећем, он је био у посети Србији приликом инаугурације председника Вучића'', казао је Дачић.

Председник српског парламента каже да жали због жртава пандемије ковида 19 у Мароку, и напомиње да и Мароко и Србија имају добре резултате у вакцинацији становништва против  коронавируса и да су обе земље обезбедиле значајан број вакцина различитих произвођача.

Дачић је навео да је Србија, осим успеха на здравственом плану, и у економском смислу стабилна, и да је раст БДП-а на веома високом нивоу и једном од највиших у Европи.

У делегацији Скупштине Србије, која је у посети Мароку, су и потпредседник Скупштине Србије Муамер Зукорлић и председница Посланичке групе пријатељства са Мароком Тамара Пилиповић.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи