Читај ми!

Једина вест са дијалога Београда и Приштине у Бриселу – било га је

У Бриселу је након две и по године настављен дијалог Београда и Приштине уз посредовање Европске уније. Гостујући у емисији "Око", потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић каже да Аљбин Курти поново све своди на признање Косова. Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да припрема за састанак није ваљано урађена. Асистент на Факултету политичких наука Стефан Сурлић истиче да ће до напретка доћи тек када две стране покажу међусобно разумевање.

Потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић каже да је једина вест са састанка у Бриселу – да га је било.

"Све што је Курти изнео као своје предлоге, опет се своди на признање Косова. Он по ко зна који пут понавља ту флоскулу о међусобном признању", истиче Грубјешићева.

Упозорава да не треба сметнути с ума да је Курти тек дошао на власт и да га чекају локални избори, који су данас расписани.

"Он се обраћа свом бирачком телу и показује своју снагу јер се супротставља Бриселу и Сједињеним Америчким Државама. Гради имиџ уочи избора и дијалог са Београдом му није приоритет. То је толико пута изговорио, па ваљда ће му сада неко и поверовати", каже Грубјешићева.

Истиче да је немогуће прогнозирати када ће споразум бити постигнут и да је задавање рокова контрапродуктивно.

"Припрема за састанак није урађена ваљано"

Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун каже да се у Бриселу догодило назадовање, а не напредак и сматра да су Метју Палмер и Мирослав Лајчак тотално промашили са припремом за састанак.

"Припрема за састанак није урађена ваљано јер је Курти морао да буде стављен у позицију да ће трпети одређене санкције ако овако настави", истиче Дрецун.

Каже да смо данас имали кулминацију вишемесечне, систематске и веома добро осмишљене кампање Приштине да се обесмисли разговор и да се онемогући напредак.

"Курти је преокренуо агенду и садржај разговора. Технички тимови су разговарали о формирању Заједнице српских општина, они су одбили. Била су четири питања – економска сарадња, питање несталих и протераних, финансијска потраживања и имовина. Они неће да се о томе разговара, можда само о питању несталих", сматра Дрецун.

Каже да је Курти одбио да се откопа девет локација на којима се, како се сумња, налазе тела убијених Срба, са образложењем да не може то да ради Вељко Одаловић, јер зна да ће читава његова прича о несталима пасти у воду јер је много Албанаца убио ОВК.

Истиче да је Курти великоалбански сепаратиста чији је циљ уједињење Албаније и Косова, а да, ако иде тим путем, мора да доведе до неуспеха дијалога Београда и Приштине.

"Време је да медијатори имају проактивнију улогу"

Асистент на Факултету политичких наука Стефан Сурлић каже да су преговори већ дуго таоци разних избора и да се то и код Европљана и у САД оправдава тиме да треба да постоје стабилне већине.

"То је потпуно беспредметно. Ми говоримо о дијалогу који треба да доведе до финалног историјског споразума. Треба да говоримо отворено о свим проблемима са којима се два друштва суочавају и да на крају сви будемо спремни да применимо у пракси оно што је договорено. То не зависи од избора до избора", истиче Сурлић.

Наглашава да верује у дијалог и да зато подржава политику коју Србија води – да дијалог нема алтернативу.

"То није дневнополитичко питање, већ заиста питање да ли ћемо бити модерно и развијено друштво", објашњава Сурлић.

Истиче да је време и да медијатори имају проактивнију улогу јер очигледно постоји велики јаз и раскорак због којег је немогуће да дијалог буде настављен без пресудне улоге и притисака Европљана и Американаца, пре свега на приштинску страну.

Сурлић сматра да је проблем и што се дијалог представља као процес "под морањем". 

"Морамо сви да се потрудимо да покажемо да је нормализација нешто што је опипљиво и конкретно, нешто што има економске, политичке и друштвене последице. Морамо из цивилног сектора да имамо гласније поруке, али и од политичара. Када покажемо одређену врсту катарзе и разумевања за другу страну, верујем да ће доћи до напретка и нормализације односа", истакао је Сурлић у емисији "Око".

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара