Читај ми!

Наставља се дијалог у Бриселу, први пут за столом Вучић и Курти

У Бриселу се наставља дијалог Београда и Приштине. У новој рунди на високом политичком нивоу, учествују председник Србије Александар Вучић, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак. Пре наставка дијалога, Борељ ће одвојено разговарати са председником Србије и приштинским премијером. Последњи састанак на техничком нивоу одржан је 10. децембра, а теме су биле Заједница српских општина, имовина и финансијска потраживања.

Први пут за истим столом Александар Вучић и Аљбин Курти. Курти је на месту премијера привремених приштинских институција наследио Авдулаха Хотија, који се са председником Србије последњи пут у Бриселу састао прошлог септембра. На ове разговоре, главни преговарачи, различито гледају. 

"Биће сусрет о будућем дијалогу. То је огромна концептуална промена. Јер када бисмо наставили претходни процес, не бисмо могли да тражимо шта ћемо да променимо са новом платформом унутар старог оквира", рекао је Аљбин Курти, председник привремених приштинских институција. 

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ако мисле да долазе по ствари о којима говоре, не морају ни да путују.

Сматра да ће представници Приштине наставити "свој шоу" и да их суштински дијалог не занима.

"Ја мислим да је дијалог важан, да покажемо поштовање према ЕУ, али да је важно и због нас да разговарамо. Да бисмо спуштали тензије, да бисмо осигурали сигурност и безбедност за наш народ на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Уочи састанка, главни посредник у процесу без предвиђања резултат разговора или следећих корака у процесу. Како преноси извештач РТС-а, свесни су да су позиције две стране још удаљеније откако је на челу владе у Приштини Аљбин Курти.

"Који је на неки начин довео у питање сам дијалог и своје учешће у њему, али овде посредници ЕУ очекују да се две стране, ипак, нађу и у конструктивном духу наставе дијалог, ово није никакав нови дијалог већ напротив, очекује се континуитет, теме о којима се већ расправљало и даље су на столу, а да се очекује примена већ постигнутих споразума, другим речима владе и саговорници у дијалогу могу да се мењају, али прихваћене обавезе остају на снази", наводи Душан Гајић, извештач РТС-а из Брисела.

На њих подсећају и из Канцеларије у Београду која је задужена за Косово и Метохију – на првом месту интереса је формирање Заједнице српских оштина.

"Београд је све испунио са своје стране и то се сада испоставља да је и те како био добар потез не само да неко не помисли у тактичком смислу. Дакле, ми смо озбиљна држава, озбиљна страна, и све оно што обећамо и потпишемо испунимо и због тога се позивамо на оно што су европске вредности када је реч о дијалогу. Дајте да испунимо оно о чему смо се договорили па онда можемо да разговарамо о даљим корацима, о нормализацији односа", каже Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ.

Неџмедин Спахију, аналитичар из Приштине, каже да ће Аљбин Курти "инсистирати да Заједница буде функционална од момента када Србија призна Косово, али преговори се и воде око компетенција Заједнице, Вучић ће исистирати да буду нешто већа, а Курти да компетенције Заједнице буду што мање и у томе је и суштина ових преговора".

Пред Саветом Европске уније, како се чуло у дипломатским круговима у Бриселу, већ је представљена могућност да до краја 2021. дође до постизања правнообавезујућег споразума између Београда и Приштине. За многе, тај сценарио је тешко остварив ако оба преговарача остану на садашњим ставовима.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се