Читај ми!

Вучић: Приштина ће наставити свој шоу, локални избори у октобру су јој важнији од дијалога

Председник Александар Вучић каже да очекује да представници Приштине у Бриселу наставе, како је рекао, "свој шоу", истичући да њих суштински не занима дијалог, већ пре свега локални избори које најављују на KиМ за октобар.

Вучић је уочи сутрашњег наставка дијалога Београда и Приштине у Бриселу рекао за ТВ Пинк да није тешко прочитати из изјава приштинских званичника – Аљбина Kуртија, Глаука Коњуфце, Вјосе Османи – да већ најављују расписавање локалних избора за октобар.

"Занима их победа на изборима и у складу с тим ће се понашати, као да дијалог није ни постојао. Тражиће да буду равноправна страна, као да смо две државе. Пошто је то немогуће, могу да саслушам, да се насмејем на све то", рекао је Вучић.

Вучић је, међутим, истакао да постоје теме о изузетног значаја, које ће покренути сутра, а то је тема несталих особа.

"Желим да први пут уђемо у детаље", нагласио је Вучић.

Поновио је да су разговори важни, уз примедбу да људи у Србији неретко са ниподаштавањем гледају на све то и очекују да наш одговор на све буде – "не и не по сваком питању".

"Да чекамо да се нешто деси у будућности и из корена све промени, а то се неће десити и зато и нисам присталица замрзнутог конфликта", рекао је Вучић.

Додао је и да "постоје хиљаде лажи на дневном нивоу", да, тобоже, неко треба да брани Србију од српског руководства, јер ће урадити нешто против интереса земље.

"А то говоре они који су на најгрубљи начин разорили националне и државне интересе", рекао је Вучић.

"Никада нисмо добили одговоре на питања о несталима"

Вучић је најавио у наставку дијалога покренути питање несталих, у намери да се први пут уђе у детаље и суштину тог проблема, о којем, како каже, Приштина не даје одговоре.

Истакао је да је Београд увек био коректан јер је то питање цивилизацијског односа према жртвама – да некоме кажете где му леже најближи, како би могли да их покопају.

Пренео је да је Београд до сада од албанске стране добио 21 захтев и на свим тим локацијама у централној Србији су, каже, ископавања извршена.

"На четири места смо нашли тела, последња гробница је Kижевак, нашли смо двоје албанских цивила и још девет тела, али не знамо ко су та лица и радимо ДНK анализе", додао је Вучић.

С друге стране, Београд је послао десет захтева Приштини.

"Само на једној локацији, Бункер, код Ђаковице, ископано је и нађено седам тела и потврђено да је реч о породици Шутаковић – оцу, мајци и троје деце, као и двоје чланова породице Петровић", истакао је Вучић.

Kако је рекао, Београд има захтеве за још девет локација, али Приштина је увек налазила "невероватне изговоре" да то не истражи.

Додао је и да постоји велика гробница у Приштини, у мртвачници се налази 350 различитих остатака или делова тела, што говори да је то више десетина тела, за која верује да су убијени Срби.

"Али никада нисмо добили одговор на то питање. Верујем да ћемо у складу са међународним правним принципима, нормама, међународним хуманитарним правом, успети", закључио је Вучић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво