Читај ми!

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Брисел, где ће се сутра ујутру одржати нова рунда дијалога Београда и Приштине на високом политичком нивоу.

Предвиђено је да се председник Србије од 9.30 билатерално састане са главним посредником ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Жосепом Борељом.

Након одвојених билатералних састанака Бореља са Куртијем и Вучићем, око 10.30 требало би да почне и трилатерални састанак коме ће присуствовати председник Србије, премијер привремених приштинских институција, шеф дипломатије ЕУ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Из ЕУ, која је главни посредник у дијалогу, пред сутрашњи састанак наводе да је у питању наставак процеса започетог још 2011. године.

Напомиње се да и поред промене једног од преговарача, са приштинске стране Авдулаха Хотија је заменио Аљбин Курти, "обавезе и процес" остају исти, али Мирослав Лајчак јасно каже да ће се о агенди сутрашњег састанка у коме је ЕУ само посредник, договорити две стране.

Како Аљбин Курти са делегацијом на разговоре у Брисел долази са гласним и више пута поновљеним ставовима да Приштина жели да разговара само о међусобном признању, што је за Београд неприхватљиво, из Европске службе за спољне послове помињу могућност да – уколико дође до опструкције разговора или "једна страна не буде спремна на наставак процеса" – шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ о томе већ после подне директно разговара са председником САД Џозефом Бајденом.

Шта ће Борељ пренети Бајдену као проблем када се сретну на самиту ЕУ–САД, који се такође одржава у Бриселу тог дана после подне, знаће се вероватно већ после сусрета Вучића и Куртија и обраћања Лајчака медијима, које се очекује на крају састанка, око 13 часова.

Што се Србије и сутрашњег састанка тиче, ставови су јасни. Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће инсистирати на имплементацији свега до сада договореног.

Поручио је, коментаришући поруке Приштине, да њихова делегација долази да направи свој шоу у Бриселу, а да смоми  посвећени дијалогу, те да нису лаки дани пред нама и да ситуација није ружичаста.

"Није време за велике речи, већ за чврст став, али увек је време да покажемо колико желимо дијалог и колико је важно да гледамо у будућност", поручио је Вучић, пред сутрашњи сусрет.

Иначе, последња рунда разговора одржана је 10. децембра 2020. године и у њој је Србију представљао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

На тој техничкој рунди Петковић је инсистирао на формирању Заједнице српских општина, на шта се Приштина обавезала Бриселским споразумом, а разговарало се и о имовини и финансијским потраживањима.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара