Читај ми!

Миливојевић: Пресуда Младићу и даље ће оптерећивати односе у региону

Дипломата Зоран Миливојевић каже да се селективна правда суда у Хагу види и у политичком и у правном делу рада, пре свега јер ниједан починилац злочина према Србима није осуђен.

Зоран Миливојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је потврдом доживотне пресуде Ратку Младићу завршен правни и најважнији део рада суда у Хагу.

"Не постоји могућност да се више отвори процес који би се тицао Србије и српског народа у целини. Важно је што жалбено веће није усвојило жалбу тужиоца да осуди Младића за проширење геноцида за још шест општина, то би изазвало озбиљан проблем и за будућност Републике Српске и положај српског народа", указао је Миливојевић.

Када је реч о пресуди, бивши дипломата сматра да се "може комотно закључити" да постоји велики дисбаланс између третмана и злочинаца према српском народу и учесника других народа.

"То је био грађански рат, немогуће да је кривица само на једној страни. Из иступања тих страна (БиХ, Хрватске) видимо да ће ова пресуда и ово оптерећивати наше односе. Са БиХ улазимо у период нестабилности јер код Бошњака постоји интенција да се то злоупотреби у политичке сврхе како би дискредитовали положај Срба и РС", наводи Миливојевић.

Указује да је Србија била годинама суочена са тим да смо главни кривци за рат, а да би, како каже, природно било да ова пресуда затвори такав однос.

"Али то неће бити случај. Имаћемо злоупотребе Хашког трибунала и у наставку", напоменуо је Миливојевић.

Говорећи о потраживању Вјерице Радете и Петра Јојића, Миливојевић указује да је то питање високо лоцирано и код председника суда и појединих држава, посебно САД, Мексика и Велике Британије.

"То је део притисака на Србију јер не стоји чврста обавеза да Србија то треба да учини, за нас је релевантан наш суд. Недопустиви су дупли стандарди, али они се примењују кад смо ми у питању, Француска није изручила Флоренс Артман", указује Милијевојевић.

Према његовим речима, селективна правда Хага види се и у политичком и у правном делу.

"Да су Срби главни кривци, али и кад је реч о третману деловању суда, код нас нема суђења, нисмо имали ниједну ослобађајућу пресуду, типа Готовина или Орић. Да су осуђени, могли бисмо да говоримо о неком приступу правде, овако о томе не можемо да говоримо", истиче Зоран Миливојевић.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво