Читај ми!

Амбасадор Ирана у Београду: Потпуно подржавамо територијални интегритет Србије

Односи Србије и Ирана су добри, без негативних тачака, оценио је у интервјуу за Радио Београд 1 Рашид Хасанпур, амбасадор Исламске Републике у нашој земљи. Рекао је да то показује и недавна посета шефа српске дипломатије Николе Селаковића Техерану.

Рашид Хасанпур је навео да је политичка сарадња на највишем нивоу.

"Имамо велико разумевање када се ради о регионалним и међународним питањима, јер обе стране покушавају да имају принципијелне ставове засноване на међународном праву и нормама. Управо због тога ми нисмо признали једнострано проглашење независности Косова и потпуно подржавамо територијални интегритет Републике Србије. Наши принципијелни ставови остаће непромењени. С друге стране и Србија стално покушава да се не придружи резолуцијама против Ирана и да гласа против њих", навео је Хасанпур.

Висок ниво политичке сарадње требало би искористити и за унапређење економских односа, истиче амбасадор Ирана. У интервјуу за Први програм Радио Београда нагласио је да су највећа препрека санкције које су против званичног Техерана увеле Сједињене Америчке Државе.

Ипак, сарадња се, додаје, развија пре свега кроз област пољопривреде, а постоји и могућност додатног побољшавања.

"Без обзира на сва ограничења, 2018. године наша трговинска размена достигла је износ од 50 милиона долара. Услед великог утицаја санкција које је Ирану увела администрација бившег америчког председника Доналда Трампа, а затим и због пандемије ковида 19, обим размене значајно је смањен. Пре три месеца делегација иранског министарства пољопривреде боравила је у Београду и постигнути су веома добри договори. Корак по корак ти договори се и реализују", истиче Хасанпур.

Амбасадор Рашид Хасанпур нагласио је да се ради на развоју сарадње у свим областима, као и да је у плану израда и потписивање споразума о слободној трговини.

Између две земље појачава се и сарадња у спорту, култури и образовању, рекао је ирански амбасадор за Радио Београд 1.

"Интересантно је да знате да имамо стотинак студената у Србији. Око двадесет су корисници стипендија у оквиру пројекта ‘Свет у Србији‘. Дозволите ми да се захвалим званичницима Србије, а нарочито председнику државе, на томе што је повећана квота за наше студенте у оквиру тог пројекта. У овој години имамо 11 студената, очекујемо да дођу и започну своје студије. С друге стране, прихватили смо да неограничен број студената из Србије добије стипендију владе Ирана. Надамо се да ће бити заинтересованих. Можда томе иде у прилог то што око 300 студената на Филолошком факултету учи персијски језик као изборни предмет", напомиње Хасанпур.

Ирански амбасадор је рекао да је велика перспектива сарадње и у спорту, као и у туризму, чему би посебно допринело обнављање директних летова. Хасанпур је нагласио да су посете делегација на свим нивоима сталне и да се тренутно ради на почетку припрема за посету председника Србије Техерану.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара