Читај ми!

Земан: Саветовао сам Вучићу да не подлеже притисцима

Председник Чешке Милош Земан каже да је његов савет председнику Вучићу у вези са проблемом Косова и Метохије био да не подлеже било каквим притисцима, са било које стране, као и да настоји да одржи добре односе са свим значајним партнерима. Препоручио му је, како је додао, да Србија и у преговорима са ЕУ око придруживања наступа самопоуздано а не са сервилношћу.

Милош Земан је у интервјуу за Танјуг, након посете председника Александра Вучића Чешкој, изјавио да се Србији због бомбардовања НАТО-а извинио лично, али и као председник државе и додаје да је то бомбардовање било незаконито.

"Моје извињење Србији је извињење председника Републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности Савета безбедности УН, па је у том смислу и било незаконито", рекао је Земан, одговарајући на питање да ли је његово извињење било лично, како га је оценио чешки министар спољних послова, те да ли је то извињење и потврда да је НАТО бомбардовање 1999. било незаконито.

На питање како је то извињење прошло у политичким круговима у Чешкој, Земан каже да је и то већим делом примљено са симпатијама, док код опозиционих странака није прошло најбоље.

"Рекао сам да је то било извињење у моје име, пошто сам тада ја био председник Републике и дао сам сагласност за бомбардовање", каже Земан и напомиње да је, ипак, задатак опозиције да критикује и председника државе и парламента.

Председник Чешке, који је раније изјавио да је била грешка то што је Чешка признала самопроглашену независност Косова и да ће тражити да се размотри могућност повлачења признања, на питање да ли даље мисли и верује ли да је компромис могућ, каже да је тада приштинска администрација била предвођена председником (Хашимом Тачијем) оптуженим за злочине, који се мора суочити са оптужницом у Хагу.

Додаје да не верује ниједном председнику који је оптужен за такве злочине. "Иако би требало да дође до дијалога између представника две стране, свакако на челу не би требало да стоји човек попут Хашима Тачија", додао је Земан.

На питање да ли сматра да Србија заслужује веће разумевање Запада за инсистирање на својим државним и националним интересима и да ли је имао можда неки савет за председника Вучића, каже да је његов савет био да не подлеже било каквим притисцима, са било које стране, као и да настоји да одржи добре односе са свима значајним партнерима.

Препорука Србији да у преговорима са ЕУ наступа самопоуздано

На констатацију да је ЕУ у расправи о Западном Балкану показала извесну дозу самокритичности када је реч о ангажману и мотивисању земаља Западног Балкана за пријем у ЕУ и питање да ли он очекује неке конкретне промене по том питању и где их види, каже да га је председник Вучић обавестио да се воде разговори о приступању Србије и да су већ и затворена одређена преговарачка поглавља.

"Ја бих само препоручио да Србија у тим преговорима наступа самопоуздано, а не са сервилношћу. Осим тога, ЕУ има одређених приговора у вези са Пољском или Мађарском, али ми нисмо колонија и треба да наступамо самопоуздано", поручио је председник Чешке.

Када је реч о спољној политици Србије и њеним успесима током пандемије коронавируса, Земан је рекао да су неки заговарачи хладног рата имали којекакве критике и приговоре на вакцинисање и руске и друге вакцине, али да вакцине не познају идеологију.

"И то што је Србија набавила ове вакцине, омогућило јој је да убрза процес вакцинисања и када се погледају европске земље она је у врху по брзини вакцинације", рекао Земан.

"Није довољно само да се изговарају речи о економској сарадњи"

Када је реч о областима у којима постоји највећи потенцијал за унапређење сарадње двеју земаља и о томе да ли убрзани економски напредак Србије отвара врата за нове чешке инвестиције у Србији, каже да Чешка има бројне инвестиционе пројекте у вези са нашом земљом. Уверен је да ће тај процес бити настављен.

"Убеђен сам да није довољно само да се изговарају топле речи о економској сарадњи, већ да она треба на неки начин да се усидри", навео је Земан.

Додаје да је веома задовољан развојем економских односа Србије и Чешке када је реч о трговинској размени и инвестиционим пројектима.

Када је Земан 2019. био у посети Србији, потписана су два споразума о сарадњи, у области одбране и у области иновација, вештачке интелигенције и роботике. Каже да је сарадња у тим секторима успешна.

Подсећа да је до 2019. године, пре ковид кризе, спољнотрговинска размена две земље била утростручена, у периоду од неколико година и истиче да је то одличан резултат, али и да нема разлога сумњати да та сарадња не би могла и даље да напредује.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво