Читај ми!

Вучић за РТС: Изјава Земана важна за нас, све више компанија из Чешке жели да улаже у Србији

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је задовољан посетом Чешкој, истичући да је све више чешких компанија које желе да дођу у Србију. Додаје да је извињење председника Чешке Милоша Земана поводом бомбардовања СРЈ вест која је одјекнула свуда у свету.

Председник Србије рекао је за РТС, говорећи о састанку са премијером Чешке Андрејем Бабишом, да му је пренео да је за односе две земље била важна изјава председника Милоша Земана, који се извинио због бомбардовања 1999. године.

Вучић је рекао да ће Србија у наредном периоду покушати да, и у смислу вакцина, помогне чешким пријатељима.

Председник је подсетио да ће чешка компанија СЕБРИ уложити више од милијарду евра само у Београду, у некретнине.

"Марина Дорћол ће изгледати величанствено, то је нова зелена агенда, купили су много земље у Београду, имају чувено место Митићева рупа, у центру града, биће величанствена зграда са неким посебним луковима који ће подсећати чак и на Тријумфалну капију, према Београдској улици", наводи председник.

Додаје да су Чеси заинтересовани за даља улагања, посебно око рудника Штаваљ код Сјенице, али и у Сокобањи и Алексинцу. Такође, додао је да се преговара око "Шкодиних" трамваја, али и даљим инвестицијама ППФ групе.

"Све више ствари нас везује са Чешком. Све брже расте наша трговинска размена и верујем да могу за две године доћи са 10. на 7-8. место као трговински партнери", истакао је председник.

Вучић је рекао да је задовољан оним што је Србија постигла у Чешкој.

"Људи мисле да се све дешава у четири центра, не, много су важни овакви односи, билатералне везе, њихова подршка нашем европском путу. У понедељак имају Европски савет, главна тема биће миграције, верујем да ће тражити и Скопље и Београда да се укључе. Све што се дешава са мароканским избеглицама у шпанској енклави подигло је Европу на ноге, постаје важна тема, поново су Балкан и наша рута у срцу, много тога ћемо заједнички морати да решавамо", рекао је председник.

Према његовим речима, када се борите за земљу, онда морате из свих углова да сагледате и урадите оно што је најбоље за Србију.

"Нисам очекивао онакву Земанову реакцију" 

Када је реч о питању Косова и изјави премијера Бабиша да не треба ништа мењати око чешког става по том питању, Вучић је рекао да је Бабиш то изјавио када је био притиснут медијима који су желели, каже, да чују да ли ће Чешка да се замера Американцима.

"Ипак не мислим да је то реално и да то можемо да очекујемо, али нисам очекивао и онакву Земанову реакцију. Та реакција много тога мења, мења суштински, све из моралног политичког угла, који није неважан. Зато њему бескрајна захвалност. Не мислим да Бабиш мисли много различито, али он је прагматичан, рационалан и гледа да своје проблеме, ако већ мора да се побије са неким у западном свету, да то буде због њихових проблема, не баш због српских, претпостављам, али то је нормално и очекивано", навео је Вучић.

Земаново извињење је вест која је, каже Вучић, одјекнула свуда, у целој Европи и свету.

"За нас је важна и важно је да се поносимо својом позицијом, позицијом која носи принципе, када кажемо да смо против промене границе, ми смо против тога, ма где да се дешава, ма ко да је отац или мајка промене граница, не бирамо по томе да ли нам се неко свиђа или не, ми имамо принципе за разлику од других. Кад имате такав моралан приступ у међународним односима, онда понекад можете да очекујете тако дивне поклоне које смо ми добили у Чешкој", напоменуо је Вучић.

Додаје да је са Бабишом разговарао о Земановом извињењу, наводећи да чешки премијер није давао вредносне судове о Земановој изјави.

"Питао ме је како је то одјекнуло у Србији, рекао сам да су људи у Србији одушевљени и да је Милош Земан не само покупио симпатије већ сву љубав нашег народа, не зато јер је рекао нешто што волимо да чујемо и мислимо, то видите и на нашој домаћој сцени да се ради, мисле да треба да се додворавају народу, он је то покупио јер је показао храброст. То није изговорио у Србији него у Чешкој, то му је био главни мотив, показао је довољно храбрости да се супротстави онима који ће га критиковати, а знао је да ће бити мета напада, утолико више је порастао у нашим очима и показао да вреди као лидер и да га Чеси нису два пута случајно бирали на непосредним председничким изборима", истакао је Вучић.

Председник је честитао грађанима Србије јер смо "успели да после много, много, много година бар делимично почнемо да мењамо слику о нашој земљи".

Та слика се, истиче, најбрже мења ако наша економија још брже напредује.

"Зато је важно да радимо, да са нашим пријатељима правимо нове послове, запошљавамо још више људи, и да успевамо у свему томе", напоменуо је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво