Читај ми!

Вучић: Забринут сам за дијалог, ништа рационално у приступу Приштине

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Бриселу да није могао да попусти Приштини ни по једном питању на којем су инсистирали на Самиту "Брдо-Бриони". Забринут сам за будућност дијалога, јер у свему што сам чуо на том скупу нема ничег рационалног, навео је председник.

"Наставак дијалога је важно и тешко питање. Бићемо спремни да разговарамо, да увек учествујемо у дијалогу, али после овога што сам данас чуо, а то је агенда целе приштинске владе, веома сам забринут, јер ту нема ничег рационалног", рекао је Вучић новинарима у Бриселу, на питање како види будућност дијалога Београда и Приштине.

Како је истакао, може се разговарати са неким ко је на потпуно супротној страни, ако се ту препозна нешто прагматично или рационално.

"Ја данас ништа слично нисам видео", додао је председник Србије.

Вучић је пренео и да су му неки представници земаља које су међу првима признале тзв Косово рекли да не разумеју и да Приштина тако само Београду олакшава посао.

"У неверици сам слушао неке аругменте. То је као кад Џаферовић прича о дуговима, а када му затражим да покаже папир, да нас више не малтретира, када питамо на основу чега дугујемо... Још ниједан папир нисам добио", рекао је Вучић.

Додао је да то не значи да смо ми "анђели небески", али рационлано приступамо ситуацији.

"Смем да кажем народу колико је тешка наша ситуација и позиција, а како то други желе да представе... Биће тешко", рекао је Вучић.

Упитан на чему је данас Приштина инсистирала, Вучић је рекао да су прво говорили о свим државама на Западном Балкану, на шта је он реаговао, противећи се томе.

"Друго питање је било визна либерализација, рекли смо да нема проблема, али да не може да пише Косово, јер га не признајемо, или мора да стоји са звездицом. Они неће. Они у инсистирали на нечему што није писало, да се одбија промена граница, а подразумевају се оне границе које су они замислили", рекао је Вучић.

Како каже, у првом тренутку се трудио да неслагање објасни аргументима, а онда је схватио да је то потпуно бесмислено.

"Онда сам се осмехивао и чекао крај, пошто ми није на памет падало да попустим око било ког питања, јер би то било гажење Србије, наше државности, грађана. Никакво посебно јунаштво, држали смо се како је било могуће", рекао је Вучић.

Вучић je рекао да ће настојати готово по сваку цену да очува мир и да постоје начини да се нормализују односи са Приштином јер је алтернатива ужасна, али и додао да није оптимиста због тога што је данас, како је рекао, био сведок ирационалног понашања Приштине.

Он је рекао да не жели иједној мајци да донесе ковчег са сином и зато ће да инсистира на компромису и тражи решења.

"Нисам оптимиста. Ја сам данас видео нешто ирационално. Није то питање да ли вам се неко допада. Пустите све трикове по страни ја суштински нисам видео озбиљност да се дође до решења. Ти људи живе у 99. години, они мисле да је 99, 2008 или 2009. година, хајкде да кажем најбоље да је то нешто у средини по расположењу. Да би сте решили нешто морате да разговарате", рекао је Вучић.

Задовољан сам што фокус Кфор-а остаје на истом мандату

Вучић је рекао да је задовољан шта је могао да чује од генералног секретара НАТО Јенса Столтенбера што фокус Кфор-а да се чува безбедност остаје у истом мандату

Вучић је казао да је веома срећан што нису потврђене гласине, а постојали су званични дописи из појединих главних градова НАТО земаља који су говориле и да је важно да се направи нека врста договора о бржем повлачењу трупа.

Он је истакао да је одговор који је добио од Столтенберга о непромењеном фокусу Кфор-а веома важан посебно за нас, јер без мира и стабилности не можемо да напредујемо.

Пренео је да је било говора и о 2013. када је постигнут договор о неуласку на север до зуба наоружаних снага Косова, додајући да је то нешто што је НАТО поштовао.

Такође је било разговора, каже, и о контроли такозваног доњег ваздушног слоја, указујући да ће бити још разговора о томе да ли ће бити контролисан са Исланђанима, или преко радара на Копаонику.

"Задовољан сам суштином разговора и оним што је најважније, јер нама су потреби мир и сигурност, они су од пресудног значаја", истако је Вучић резултате разговора са Столтенбергом.

 О скупу на Брду код Крања

Осврнио се и на скуп на Брду код Крања констатацијом да је био интересантан, али тежак.

Каже, када је схватио да Албанци са Косова не желе да потпишу заједничку декларацију онда је постало и помало забавно.

"Нису хтели да потпишу оно што је био заједнички именитељ, желели су да се убаци још нешто што нисмо желели да прихватимо као део документа", објаснио је он

Вучић је рекао да се сусрео и по први пут са нечим што не разуме, а то је да неко неће да подржи документ против којег нема ништа, али има нешто против чињенице да нешто није ушло у тај документ.

"Свашта сам видео тако нешто још нисам ни чуо ни видео", рекао је Вучић не прецизирајући о чему је реч.

Он је истакао да се разговарало око граница, да је он говорио о лицемерју да против промене граница говоре они који су их мењали, или они који суд промена имали бенефите.

"Па питао сам „када сте решили да усвојите те принципе?". Обавестите нас о томе. Затражио сам да се у документ унесе уметнута реченица да се признају границе које признају УН. То није наишло на подршку, јер су многи присутни умислили да су важнији од УН", подвукао је председник.

Вучић је поновио да је задовољан садржином документа, прокламацијом европског пута, залагањем за бољи проток роба, свега што је за нас важно.

"То је био један добар састанак који је прошао у отвореном тону, где су изнели сви шта мисле. То је допринос развоју демократије у региону. Боље да кажемо шта мислимо једни другима него да се кријемо и када окренемо леђа то радимо, јер се то увек лоше одрази на грађане", истакао је председник Србије.

Вучић је рекао да вечерас у Бриселу има још састанака са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, те да потом путује у Праг где сутра започиње званичну посету.


среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво