Читај ми!

Вучић након самита Брдо–Бриони: Прихватили смо закључке, око промене граница није било сагласности

На састанку лидера Западног Балкана у оквиру процеса Брдо–Бриони Србија је прихватила предложене закључке, истакао је председник Александар Вучић.

Александар Вучић је, након пленарне седнице, навео да је најважније да постоји консензус да се цео регион налази на европском путу и да треба заједнички да радимо.

"Подржали смо намере, жеље и претензије других на Западном Балкану за отварањем датума за преговоре и визном либерализацијом", пренео је Вучић.

Било је много ствари око којих нисмо сагласни, рекао је Вучић. Једно питање је било кључно – питање промене граница – и о њему није било сагласности.

Како је објаснио, "у региону поједини на два различита начина тумаче мењање граница, онако како се њима свиђа, а Србија сматра да не треба да се мењају ван правила која су установили".

"Србија се увек залагала за немењање граница признатих од УН, организације која је универзално тело, а не да се према границама опходи како која земља жели по систему једном може промена, сутра не може" рекао је Вучић.

"Та наша иницијатива није прихваћена, а остатком текста смо задовољни", додао је Вучић.

Истакао је да су неки други тражили много више и много су незадовољнији.

Нагласио је да је био пристојан и добар састанак уз много реплика.

"Али на то смо навикли. Пре свега их је било између Београда и Приштине, свих нас са Сарајевом, и унутар БиХ. Ништа ново", поручио је Вучић.

Упитан да ли је Србија у ставовима била усамљена или је овога пута имала подршку, Вучић је одговорио да су ставови земаља у региону по питању КиМ познати већ 13 година.

"Ми овде сви знамо своје позиције. Хрватска, Словенија, Северна Македонија и Црна Гора признају независност Косова, БиХ и Србија нису признале. Различите су позиције по том питању, а по свим осталим питањима већих разлика или отворених несугласица није било", рекао је Вучић.

На питање да ли је на састанку, као што су поједини медији писали, било бурно, Вучић је одговорио да није било бурно.

"Ја сам уживао", рекао је Вучић у помало ироничном тону, јер су, како је додао, сви дошли да износе своје различите идеје.

Каже да члан Представништва БиХ Шефик Џаферовић увек криви Србију и Хрватску за нерешене проблеме око границе и да је то урадио и овог пута.

"Џаферовић је говорио о томе да нисмо границу потписали, па сам му објаснио да границу нисмо потписали зато што смо једно договорили, а онда су променили своје жеље кад су дошли у Београд", рекао је Вучић. 

Вучић је истакао да су неки други тражили много више и много су незадовољнији.

"Пристојан однос са Милановићем, очекујем боље и са Хрватском"

Вучић је након састанка лидера региона изјавио да је у пристојним односима са хрватским колегом Зораном Милановићем, као и да су на пристојан начин разговарали.

Он је тако одговорио на питање новинара како је протекао његов сусрет са Милановићем и додао: "Ми знамо шта су његови ставови, он зна шта су наши ставови, нема ту шта да се дода или одузима. Ми желимо добре односе са Хрватском, не мислимо да морамо да подилазимо било коме у Хрватској нити да било ко из Хрватске треба да подилази нама".

Рекао је да ће временом са Хрватском бити бољи односи и да ћемо заједнички успети да их изградимо, када будемо показивали више поштовања једни према другима.

"Немам никакву примедбу на његово копредседавање данас", рекао је Вучић.

Председник је са Брда код Крања кренуо пут Брисела, где треба да се састане са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Вучић је самит лидера Западном Балкана, у оквиру процеса Брдо–Бриони, напустио нешто раније због претходно заказаних обавеза и састанка са Столтенбергом.

Пахор: Послали смо јасне поруке ЕУ, регион да гледа као целину

Западни Балкан је са данашњег Самита лидера региона у оквиру Брдо-Бриони процеса послао важну поруку, а то је да ЕУ треба на тај регион да гледа као на целину, истакао је председник Словеније Борут Пахор.

Пахор је, на конференцији за новинаре по завршетку састанка на ком је усвојена заједничка декларација, рекао да је скуп био специјалан, али успешан.

"Био је специјалан јер нисмо имали госта. Обично када имамо неког високог госта из неке земље ЕУ, сви му се обраћају и износе своје ставове. Овај пут нисмо имали госта, јер председник Француске Емануел Макрон, који је желео да дође, није могао због других обавеза. Ово је први пут да смо били сами, и морали смо да се гледамо у очи и суочимо се са проблемима региона", казао је он.

Пахор је оценио да је скуп у томе био успешан.

"Дошли смо до закључака важних за грађане. Веома сам задовољан документом који имамо", закључио је председник Словеније.

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је, обраћајући се медијима, да је на састанку постигнут компромис у којима се неко морао нечега одрећи, додајући као пример да је агенда Вјосе Османи била нешто захтевнија.

Како је навео на конференцији за медије коју је након самита одржао са словеначким председником Борутом Пахором, на данашњем састанку било је одређених прекора, повишених тонова и неспоразума, а због противљења Србије неки делови из приштинске агенде су морали бити "испуштени".

"То видим као прихватљиву цену документу који је добар јер, наиме, Словенија и Хрватска су овде да помогну државама које су пре свега у интеграцијском процесу, у фази у којој смо ми били пре 15 или 20 година. Наши мотиви нису ни менторство, ни туторство, нити било какве каријерне и биграфске компоненте за било кога од нас, него да се државама помогне јер ми у томе видимо интерес", казао је Милановић.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић задовољан је усвојеним закључицма и верује да представљају добар прилог у укупној политици земаља Западног Балкана према ЕУ.

У писаној изјави након самита, Ђукановић сматра да усвојени закључци могу бити подстицајни да ЕУ преузме своју одговорну улогу према земљама региона Западног Балкана и да, како је навео, на тај начин "затворимо могућност за продор интереса других земаља, која нажалост успорава реформе које морамо да реализујемо и успорава нашу европску перспективу".

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво