Читај ми!

Вулетић: У центру разговора у Бриселу - да ли ће Кфор остати на КиМ или не

Социолог Владимир Вулетић рекао је за РТС да ће бити важна ствар ако се у Бриселу, у разговору са Јенсом Столтенбергом, добије потврда да су само нагађања да се повлачи Кфор са КиМ и да ће сваки такав покушај бити онемогућен.

Председника Александра Вучић очекују два важна састанка, први на самиту лидера Западног Балкана Брдо-Бриони у Словенији. Онда иде у Брисел на састанак са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. 

Гостујући у Јутрњем програму РТС-а, социолог Владимир Вулетић је рекао да је тема у Словенији централна и једна. Циљ посете Борута Пахора Београду и Приштини био је на неки начин припрема данашњег састанка Брдо–Бриони.

Према његовим речима, треба имати у виду контекст – иницијатори су Хрватска и Словенија и то је покушај Брисела да игра на овом терену, тако што ће локални играчи, јер су те две земље биле у бившој Југославији – моћи да лакше нађу заједнички језик са земљама региона.

Некада представљају већи проблем него што је корист, прошле године није било самита због епидемије. Каже да је важно да имамо стални дијалог у региону.

Када видимо шта се дешава у Израелу показује се да је бољи сваки дијалог него да га нема, рекао је Вулетић.

Конструктивна улога Србије у регионалним иницијативама 

Штампа пише да је Вучићев амандман о границама направио пометњу. Вулетић каже да дневна штампа воли бомбастичне наслове.

Пометња је, како каже социолог, покушај да се на мала врата постави нешто што би обавезивало потписнике.

Није реч о пометњи већ о прецизирању, истиче Вулетић, додајући да је Србија конструктивна.

Ако су то границе које УН поштују нема пометње. Пометња је снажан израз, каже социолог.

Треба имати у воду да Србија игра конструктивну улогу у регионалним иницијативама, без обзира на то колико се чини да се и оваквим насловима шаље порука да је Србија реметилачки фактор у региону, она то није, већ је стожерна земља, наглашава Вулетић.

Према његовим речима, већина ствари које се у региону дешавају повезана је са нерешеним српским националним питањем, и када је реч о КиМ и БиХ, то нас чини земљом у епицентру дешавања.

Посета Бриселу и разговори са Јенсом Столтенбергом

То је важан сусрет, каже Вулетић. Оно што је важно да ће у центру разговора бити питање да ли ће Кфор остати на КиМ или не.

То се не доводи у питање генерално, каже Вулетић, али динамика збивања на КиМ се на тај начин дешава - нешто се уради мимо процедуре, мимо правила а онда се покушава дипломатским средствима нормализовати ситуација.

"Нико суштински не најављује да ће се Кфор повући, али ми знамо", истиче Вулетић, "да би у случају такве ситуације тзв. БСК преузеле контролу." 

Вулетић не очекује да се тако нешто може догодили у следећих годину или две, најаве су опасне, биће важна ствар ако се у Бриселу добије потврда да су то само нагађања и да ће бити онемогућен сваки покушај.

Сигурно има земаља које би и волеле да се на тај начин убрза, каже он.

"Имамо пат позицију када је реч о решавању питања Косова, а овакав сценарио где би се Кфор повукао где би имали косовску армију на делу – то би учинио динамику у правцу који нам не одговара", рекао је Вулетић.

То ће бити најважнији резултат тих разговора у Бриселу, закључио је Вулетић.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво