Читај ми!

Дијалог власти и опозиције - шта после првог круга

Међустраначки дијалог водио се на два колосека – са и без европарламентараца. О кључним изазовима у дијалогу ради унапређења изборних услова, о улози европских посредника у том процесу, као и о томе шта се може очекивати на крају процеса преговора, говорили су гости емисије "Упитник".

Председник Народне скупштина Ивица Дачић рекао је да он наследио улогу међустраначког дијалога који су договорили Маја Гојковић и Дејвид Мекалистер и да је, према том договору, дијалог потпомогнут посредовањем чланова Европског парламента.

Дачић је, током гостовања у емисији Упитник на РТС-у, навео да је недавно разговарао са представницима ОЕБС-а на којем је свака страна представила своје виђење и предлоге и додао да ће они разговарати до краја маја разговарати и са Владом Србије и Радном групом за сарадњу са ОЕБС-ом, као и са представницима цивилног друштва и представницима земаља чланица ЕУ.

Подсетио је и на састанак којем су присуствовали представници 26 странака које не желе посредовање европарламентараца и председник Србије Александар Вучић и истакао да је тај сусрет био веома конструктиван.

"Договорили смо се да веома отворено и конструктивно разговарамо у оквиру једног ужег формата и то ћу заказати већ ове недеље, наставак тих разговора", навео је Дачић и додао да је договорено да се не држе пленарни састанци док нема одређене теме, као и да ће бирачки спискови бити тема наредног састанка.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац је истакао да нема "дела дијалога" и да је то "замајавање и прича да се обесмисле прави разговори".

"Ми имамо једне једине праве разговоре. То су разговори уз медијаторство европарламентараца. Ова прича је направљена само да се разводни и да се покаже да ту наводно постоји неки континуитет са дијалогом од пре две године. Ако то тако посматрају, онда то нема везе са оним што треба да се ради", истакао је Лутовац.

Нагласио је да је "прави дијалог усмерен ка суштини", а да су бирачки спискови техничке ствари.

"Ми овде говоримо о изборним условима. Ми овде говоримо о томе како да се поштује оно што је записано у Уставу и законима. Ми не желимо да преговарамо о томе да ли ће се и у којој мери спроводити Устав и закони, него говоримо о томе како да се оно што досада није спровођено, почне да се спроводи у живот. То је била кључна тема", нагласио је Лутовац и додао да су суштина разговора слободни и поштени избори.

Фер избори – национални интерес 

Председник Покрета Доста је било Саша Радуловић је рекао да је тај покрет поручио да је на власти да одлучи у колико ће се колосека водити дијалог и да они сматрају да странци не би требало да присуствују разлозима, али ће "Доста је било" присуствовати свим разговорима на којима ће бити присутни СНС и СПС.

"Циљ свих разговора које имамо треба да буде да на крају сваког изборног процеса нико не може да каже да избори нису били фер, да нису били поштени, да су били покрадени, фалсификовани или како већ и да је ово у државном и националном интересу, односно, тиме што имамо јаку демократију, са јаком опозицијом, ми у ствари јачамо Србију. Јачамо наш положај у свим разговорима, односно, одолевамо свим притисцима и да на тај начин треба да се поставимо у свему што радимо", нагласио је Радуловић.

Додао је да је Србији потребна јака опозиција и јак парламент и да се тако лакше одолева притисцима на Србију који постоје.

"Ја немам ништа против да постоји други колосек. Ја мислим да треба да постоји један, без Европске уније. Међутим, тај други колосек је у реду. Ја нећу нападати оне који су на тим разговорима. Ми смо казали да желимо бити и на тим разговорима, међутим, нисмо позвани од ЕУ парламентараца. Ово вам је један пример да вам неко са стране уређује политичку сцену у Србију, где имају неке странке које им се допадају, неке које им се не допадају", казао је Радуловић и додао да је "Доста је било" чланица групације ИЦР у Европском парламенту, која је тамо опозициона групација.

Члан Председништва Српске напредне странке Владимир Орлић је навео да постоји значајан број политичких странака и покрета да о изборним условима и свему што је важно треба да се разговара "међу нама" и да су се они окупили на састанку у Народној скупштини која је домаћин дијалога.

"Ако причамо о саставу и шта је и како ишло, апсолутно нико од људи који су учествовали на том састанку, а на ком је лично учествовао председник Републике Александар Вучић и мислим да сам тиме рекао све онима који нас гледају о важности тог састанка, о чињеници да је то састанак који је вођен на највишем могућем нивоу и то сви знају и разумеју шта значи", казао је Орлић.

Сви задовољни озбиљношћу састанка у Скупштини 

Орлић је додао да су сви били врло задовољни озбиљношћу која је показана на састанку, као и организацијом и ставом парламентарне већине да се препусти простор онима који нису у Народној скупштини из различитих разлога да представе своја размишљања и предлоге.

"Ми апсолутно никакав проблем немамо да разговарамо ни са ким у овој земљи. Ми заиста суштински сматрамо да дијалог можемо да водимо као озбиљни људи у озбиљном друштву, али са онима којима је до дијалога стало. Да вас подсетим, бивши режим, овај његов тајкунски део, 2019. године је у потпуности бојкотовао било какав дијалог. Бојкотовали су, ајде нас и Народну скупштину коју сад нешто не воле, а волели су је кад су били на плати, него и Европски парламент", рекао је Орлић.

Члан Председништва СНС-а је поједине опозиционе странке оптужио за елитизам и да сматрају да је дијалог само тамо где су и они, као и да су за њих захтев свих захтева пословни интереси, а не изборни услови.

Истакао је да ће се у супротном питати улица и да избора уопште неће да буде, као и да је суштина је да њима дијалог није важан, већ њихове бизнис идеје.

Зоран Лутовац је навео да у дијалогу у Народној скупштини учествују они који ће да учествују на изборима без обзира на то какви су изборни услови, као и да им није циљ да уређују РТС, већ да се на јавном сервису говори о свим важним друштвеним темама, а да је паралелно уређивање био само један од предлога како да се дође до тог циља.

Поручио је да се то не тражи за опозицију него за грађане, како би имали услове за гласање и да морају да буду информисани.

Конкретни предлози, а не политички перформанси 

Ивица Дачић је истакао да су добили само платформу групације окупљене око Бориса Тадића и да је све што се зна о разговорима са европарламентарцима кроз њихове изјаве после тих сусрета.

Дачић је додао да су све теме отворене и да то није проблем, већ да је проблем у томе што не може да се прича на нивоу политичких перформанса, већ о конкретним предлозима.

Напоменуо је и да агенда мора бити подељена по темама и подсетио да се и председник Вучић сагласио да би разговори требало да буду завршени најмање шест месеци пре избора.

Саша Радуловић је навео да је Србија под великим притиском у вези са неколико питања, међу којима су Косово и Метохија и Република Српска, као и да се притисак сада значајно појачава, а да су избори у САД показали да демократија свуда шкрипи.

Оценио је да се и у прошлости власт у Србији мало ослањала на опозицију као савезнике у зашитити националних интереса.

"Требало би да се разговара и о свему осталом. Надам се да ће бити више прилика за отворен и конструктиван дијалог о важним питањима", казао је Радуловић и поновио да су јака скупштина и јака опозиција државни интерес Србије.

Какав би исход дијалога био повољан за све  

Лутовац је навео да ће успех разговора бити ако се постигне договор који ће барем шест месеци моћи да се спроводи, пре свега у области слободе медија и додао да је други услов да се нађу механизми и процедуре како грађани да гласају без притисака и уцена.

Навео је да имају право на грађански отпор и грађанску побуну уколико до тога не дође.

Ивица Дачић је подсетио да ће председнички и градски избори бити одржани у исто време, а да је Вучић навео да мисли да истовремено треба да буду и ванредни парламентарни, али и да ће се оставити могућност да се о томе разговара.

Додао је да ће Народна скупштина 8. јуна расправљати о предлогу за промену Устава, као и да референдум о уставним променама не може да се одржи истовремено уколико се не постигне договор о изменама Устава. Дачић је нагласио да ЕУ притиска Србију да спроведе промене, а да су неке странке против тога.

Радуловић је оценио да интереси Европске уније нису и интереси грађана Србије и нагласио је да власт треба да окупља, а не да напада.

Владимир Орлић је оценио да би опозиција желела да Александар Вучић уопште не учествује на изборима, пошто не постоје услови под којим могу да га победе.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво