Читај ми!

Савет ЕУ одобрио нову методологију за приступање Србије ЕУ

Савет ЕУ се сагласио о примени ревидиране методологије проширења на приступне преговоре са Србијом, објављено је у Бриселу.

До сагласности Савета ЕУ дошло је након што је након што је Србија прихватила примену нове методологије на већ постојећи процес приступних преговора са ЕУ, а у Бриселу наводе да ће промене у процесу бити прилагођене постојећем преговарачком оквиру са Србијом.

Елементи ревидиране методологије проширења биће представљени Србији на следећем састанку Међувладине приступне конференције на министарском нивоу која би требало да се одржи у јуну.

Нова методологија приступања Србије захтева снажнији фокус на темељним реформама, као што су владавина закона, основна права, функционисање демократских институција и реформу јавне управе, али и економски критеријуми.

Истовремено се инсистира на јачем политичком управљању које би требало да ојача дијалог ЕУ и земаља чланица са земљама кандидатима, у циљу фокусирања на кључне реформе за даљи напредак.

Побољшана методологија предвиђа и повећани динамизам у процесу који се огледа у груписању преговарачких поглавља у шест кластера, што повлачи и отврање више поглавља истовремено.

На крају, инситира се и на побољшаној предвидљивости процеса, што би требало да се огледа у објективности критеријума, али и у ригорозним позитивним и негативним условљавањима, као и у ревирзибилности процеса.

У Савету ЕУ подсећају да су приступни преговори Србије започели у јануару 2014. године.

Србија је до данас отворила 18 преговарачких поглавља, од којих су два привремено затворена.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво