Читај ми!

Дачић: Разговори власти и опозиције нису фонтана жеља

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да није први пут да се воде разговори између власти и опозиције, разговара се од 1992. године, али ти разговори нису фонтана жеља. Нећемо далеко стићи ако свако има партијски перформанс, мора само конкретно да се разговара, истакао је Дачић.

Да ли се готово годину дана од одржавања парламентарних избора у Србији, дијалог власти и опозиције померио са мртве тачке? Пошто је јуче Завршена прва рунда разговора дела опозиције и представника Европског парламента око побољшања изборних услова, данас у подне европска четворка ће се срести и са председником Скупштине Ивицом Дачићем, како би дефинисали шта је у претходном периоду урађено и куда дијалог води.

Председник парламента Ивица Дачић рекао је за Дневник РТС-а да он ради по правилима која су установљена на почетку дијалога, разменом писама Мекалистера и бивше председнице Скупштине Маје Гојковић.

Према његовим речима, председник парламента је покровитељ дијалога власти и опозиције, а Европски парламент посредује у дијалогу.

"Пренето ми је да будем покровитељ. Са друге стране захвалан сам председнику Александру Вучићу што је пристао да дође на ту сесију. Имамо странке које желе и оне које не желе учешће странаца у дијалогу", нагласио је Дачић

Додао је да су имали 28. успешан састанак, а у међувремену и европски парламентарци су имали састанке. Навео је да ће се сада међусобно информисати и договорити се о агенди.

"Састанаку смо присуствовали председник Вучић и ја, договор је да од следећег понедељка имамо радне групе. Јесте да се води разговор на два колосека, али нема посредовања ЕП, они су помагачи", нагласио је Дачић и подвукао да је то веома важно пошто "форма постаје суштина".

Председник парламента је рекао да је на састанку 28. договорено да ће процес дијалога бити завршен шест месеци пре избора.

Када је реч о медијским захтевима опозиције, Дачић каже да ако је тачно да су тражене фреквенције, онда се види да нема захтева да се разговара о другим стварима и о унапређењу изборног процеса сем о медијима.

"Није питања освајања коте на планини па ћемо се борити до последње жртве, питање је да ли може да се унапреде изборни услови или је реч о страначком перформансу", навео је Дачић.

Прокоментарисао је и уједињење СНС-а и СПС-а Александра Шапића и поздравио идеје о укрупњавању политичке сцене, али и додао да то није ствар СПС-а.

"Ми никада нисмо били део изборне листе СНС-а. Могуће је да идемо на изборе на заједничкој листи", каже Дачић.

Говорећи о најавама хрватске војне базе на Косову и Метохији, Дачић каже да је војно присуство решено Резолуцијом 1244. "Може да се не поштује, али то би имало рефлексије у Савету безбедности", закључио је председник Скупштине Србије. 

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи