Читај ми!

Вучић позвао Шапића на уједињење

Председник Србије и СНС-а Александар Вучић рекао је да је поднео предлог Председништву СНС-а, који је једногласно прихваћен, да се формира радна група која ће кренути у разговоре са СПАС-ом Александра Шапића око уједињавања у једну политичку странку.

"Ми ћемо упутити сутра позив Шапићу за разговоре и присуствоваћу лично том састанку и верујем да у наредних месец дана можемо да дођемо до уједињења у једну политичку опцију", рекао је Александар Вучић, после седнице Председништва СНС-а.

Каже да не жели да се добија медијски простор тако што ће да буду подељени на 500 група, већ да одговорним приступом покушају да људима покажу снагу, а не шарениш и бућукуриш.

"То је за нас важно и ту прилазимо искрено и пуног срца, верујемо да тиме ширимо фронт слободарске и независне и суверене Србије. Ширимо фронт снага које су расположене за наставак великих и озбиљних промена у нашем друштву које могу да победе за будућност Србије и које могу да наставе онакав раст и просперитет и политику вакцина и око нових путева, пруга и свега другог", рекао је Вучић.

Такође, казао је да су разговарали и о другим темама и заказали седницу ГО СНС, где ће говорити о новим кадровским решењима и на којој ће бити заказана скупштина странке која ће се одржати у октобру.

Разговори о политичкој ситуацији, Бриселу, економији

На седници Председништва разговарало се о свему на шта СНС, као најјача политичка партија на политичкој сцени, може да утиче, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће већ од петка кренути на терен, међу грађане, по селима, како би се повећао број вакцинисаних.

"Ја сам као председник понудио, и то је прихваћено, идем ја, а затим ће и Ана Брнабић ићи, на терен по селима, да позивамо људе да узбрзамо вакцинацију", рекао је Вучић.

Он је додао да је данас нешто више вакцинисаних него јуче.

"Верујем да ће сваки дан бити боље, јер је то услов за економски опоравак, да фирме раде и да стопом раста можемо да се такмичимо са најснажнијима", рекао је Вучић.

Пренео је и да је било речи о предстојећем дијалогу у Бриселу, чији се, каже, наставак очекује средином или крајем јуна.

"Упознао сам чланове са свим кроз шта смо прошли. Биће важних састанака у наредном периоду, на неке ће ићи премијерка, на неке ја, да представимо земљу на најбољи начин", рекао је Вучић.

Додао је и да ће се ускоро састати у Брислу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

"Време нам није савезник за решење питања КиМ"

Време нам није савезник за решење питања Косова и Метохије, поручио је Вучић и додао да они који најављују тужбе за геноцид и прете захтевом за ратну одштету тиме јасно говоре да не желе дијалог.

Вучић је, на питање да ли нам је време савезник у решавању питања КиМ, кратко одговорио: "Није. Сви мисле да јесте, али ја мислим да није."

Упитан да ли је могуће доћи до компромиса, док одређени центри моћи не само да подржавају Приштину већ је инструирају шта да ради, председник је истакао да се плаши да они који најављују тужбе за геноцид и најављују захтеве за ратну одштету, јасно говоре да им није стало до дијалога.

"Они који причају сваки дан само о томе, а не би о Заједници српских општина, а реч је о разним међународним актерима и који кажу да не смеју да се мењају границе, а једине границе које би да мењају су границе Србије, само што неће то да назову тим именом... Таквима ћу сваког дана да одговарам", констатовао је Вучић.

Истакао је и да је његово питање, када се каже да је то урађено због "хуманитарне катастрофе" – зар није била већа хуманитарна катастрофа у Авганистану, Сирији, Ираку, а ниједној од тих земаља нису мењане границе, већ само Србији.

"На то немате одговор... Морамо да се помиримо с тим да имамо двоструке аршине и различите стандарде. Имам храбрости да им то кажем у лице. Њихов одговор је увек тај – 'јесте, али ти, Александре, добро знаш шта је политика, колико је Србија мала, а ми велики и моћни...' Одговор је да све разумем, и онда гледам шта да извучем најбоље и највише за земљу...", рекао је Вучић. 

"Дуго се нисам обрадовао писму као овом од фон дер Лајенове"

Председник Вучић потврдио је да је добио писмо председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, у којем је изразила подршку пројекту изградње и обнове пруге од Београда до границе са Северном Македонијом.

"Добио сам изузетно писмо Урсуле фон дер Лајен, које се тиче мог боравка у Бриселу и нашег договора за изузетно важан, стратешки пројекат, пругу Београд – Ниш – граница са Северном Македонијом", рекао је Вучић новинарима.

Он је рекао да тај пројекат мења слику Србије, и захвалио фон дер Лајен на том писму.

"Дуго се нисам неком писму тако и толико обрадовао, нарочито када долази из ЕУ", додао је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво