Читај ми!

Миливојевић: Заједница српских општина обавеза као претходно питање

Зоран Миливојевић, каријерни дипломата, оцењује за РТС да постоји интерес да се дијалог Београда и Приштине настави али да је веома важно каква је судбина Бриселског споразума и да је ЗСО обавеза као претходно питање. Што се тиче међустраначког дијалога, каже да је веома важно да почне и истиче да је једина формула - учешће на изборима.

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састаће се следеће недеље у Бриселу, сазнаје приштински портал Demokracia.com из међународних извора. Вучић и Курти ће, након посете Бриселу, наредних недеља боравити у званичној посети Паризу, на позив француског председника Емануела Макрона.

Зоран Миливојевић за Јутарњи програм наводи да је и сам председник Вучић ових дана најавио две важне посете Бриселу и да ћемо имати, како је оценио, вероватно већ данас, сутра потврду да ли је то што је објављено.

С друге стране, додаје,  у Бриселу се иначе за за 10. мај припрема један озбиљан састанк где ће на дневном реду бити тема Западни Балкан. Оцењује да је јасно да постоји интерес да се тај дијалог обнови.

Миливојевић сматра да су формирањем привремених институција у Приштини створени услови да се тај дијалог настави. Каже да од првог састанка не треба ништа ексклузивно очекивати и да ће, он пре свега, бити посвећен формалном наставку дијалога и утврђивању платформе.

"Имајући у виду каква је позиција Приштине, Куртија, Османи, мислим да ће бити јако тешко да се формира некаква платформа, они наступају с максималистичких позиција које за српску страну нису прихватљиве. Дакле, не можемо разговарати о статусним питањима, већ о нормализацији и наставити тамо где је раније заустављено", изричит је Миливојевић.

Додаје и да је веома важно каква је судбина Бриселског споразума. Мисли да Србија неће прихватити да та прича не буде завршена, да Заједница српских општина мора да се формира уколико се очекује да се дијалог настави на један нормална начин. Нагласио је да та врста обавезе остаје као претходно питање.

Улога Француске веома важна

Миливојевић указује и да је француски председник Емануел Макрон, већ изразио свој интерес да се та држава активно укључи у дијалог.

"Председник Вучић је био у Паризу. Мислим да су ти разговори били конструктивни и да Макрон позива у посету и Куртија. Према томе, очигледно је да Французи имају намеру да се активније укључе и да, и као посредници допринесу да тај дијалог крене", наводи дипломата.

Додаје да улога Француске може бити веома важна и да ми то поздрављамо. 

Нагласио је да је суштина приче у ставу Приштине који је искључив, неприхватљив онакав какав је и да уколико Међународна заједница, посебно онај део који подржава Приштину, буде активнија у притиску да се од такве платформе одустане, онда можемо имати и квалитетнији пробој у дијалогу и боље резултате.

Што се тиче политике Вашингтона сматра да остаје оно што је већ познато после инаугурације нове администације Џоа Бајдена, дијалог се враћа на онај модел, раније администрације предеседника Обаме.

"Дијалог ће водити ЕУ а Американци ће учествовати у томе као коректори посматрачи. Оно што је битно у целој ствари је очекивање, да ће се дијалог завршити међусобним споразумом који подразумева међусобно признање. Дакле кад је реч о Америци ништа ново, и то је амерички став", указује Миливојевић.

Важно је да међустраначки дијалог почне  

Што се тиче међустраначког дијалога, Миливојевић наглашава да је важно да тај дијалог почне. Додаје да би било веома важно везано и за дијалог и за његове резултазте да се на Међувладиној конференцији у јуну после годину дана и више паузе отвори неко ново поглавље. То би, оцењује, дало подстрек евроинтеграцијама али и побољшању укупне климе.

"Ово су утрашња питања, мислим то је на терену и надлежност Скупштине и питање нашег законодавства и питање нашег политичког система. Према томе у том смислу је потпуно јасно да ће Европски парламентарци имати не само ту улогу посредника у нуђењу добрих намера и доброг искуства које они имају и уклапа се и у контекст наших евроинтеграција и онога што налаже поглавље 23 и 24", истакао је Миливојевић.

Сматра да је учешће на изборима једини начин да се буде део политичког система и да се онда у том политичком систему делује у складу и са својим интересима и са својим политичким ставовима.

То је, каже, једина опција и у том погледу нема места примедбама ни Европском парламенту нити било коме у ЕУ у том смислу.

Једина формула учешће на изборима

"Имате два дела опозиције, један који не прихвата учешће страног фактора и морам да кажем да сам ја ближи таквом приступу, да је ово и унутрашња ствар и да то треба да буде предмет разговора на релацији власти и опозиције", сматра Миливојевић.

Истиче да учешће председника у тим разговорима има смисла и да може да буде легитимно, имајући у виду и његов ауторитет, али и да он сигурно може да подигне квалитет те врсте дијалога и да помогне да се нађу најбоља решења.

Додаје да се, кад је реч о ванпарламернтарној опозицији, која сматра да треба искључиво разговарати с Европским парламентом, односно са станцима, то може прихватити али се не може узети као релевантно и валидно.

Истиче да оно што треба да буде предмет дијалога је да је то унутрашња ствар и једини легитимитет и легалитет је оно што је на релацији власти и опозиције али имајући у у виду институције са Скупштином на челу оно што буду одлуке на том нивоу.

"Једина формула је учешће на изборима а да се услови могу поправити могу и да постоји добра воља од власти, и то се може приметити да постоји, да је потребно неке ствари поправити и да треба имати у виду последњи извештај ЕУ и ЕП везано за то на терену.

Ја мислим да то није спорно и да то неће бити никакав проблем, али понављам то је унутрашње питање и на том нивоу и мора и треба да се решава и једино тако има смисла", закључио је Зоран Миливојевић.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво