Читај ми!

Ђурић: Треба наћи праведно решење за KиМ

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић је у интервјуу за месечник "Вашингтон дипломат" указао да је Србија потпуно свесна реалности с којом је суочена на Kосову и Метохији, али је истакао да је неопходно пронаћи "правично решење", с којим би обе стране биле једнако задовољне.

Ђурић је рекао да је Kосово за Србе колевка националног идентитета.

"На Kосову почивају наши краљеви и наши свеци, али тамо живи и невелика српска заједница која успева да опстаје као мањина. Ми Срби сматрамо да је Kосово део наше територије'', нагласио је Ђурић.

Истакао је да је Србија отворена за разговор базиран на компромису којим би се решило косовско питање, а у региону успоставили трајни мир и стабилност.

"Желимо да се то учини тако да се ниједна страна не осети повређеном, тако да се бар делимично задовоље амбиције и једних, и других. То свакако није лак задатак. Али морамо почети да разговарамо, јер боље је да разговарамо хиљаду дана, него да и један дан будемо у сукобу", указао је Ђурић.

Подсетио је да се економски напредак неће догодити све док се не пронађе решење за политички ћорсокак у којем се налазе Србија и тзв. Kосово које се отцепило од матичне државе Србије и једнострано прогласило независност 2008. године.

Ђурић због тога жели да амбасада Србије у Вашингтону постане раскрсница за сарадњу и економски напредак обе стране, место које ће утицати да се сруше све вештачке баријере које ометају слободан проток робе, људи, услуга и капитала.

"Веома је фрустрирајуће што људи морају да чекају сатима да би прешли границу. Желимо да створимо балканску, мини-Шенген зону, која би представљала исто оно што је учињено и у Западној Европи. Очекујем да ће бити веома тешко сарађивати са новом владом тзв. Kосова јер је нови премијер Аљбин Kурти на самом почетку свог мандата изјавио да дијалог са Србијом неће бити његов приоритет'', наводи Ђурић.

Амбасадор Србије је истакао да мисли да је такав став погрешан, јер је тзв. Kосову решење конфликта потребније него Србији.

"Наша економија расте, а на тзв. Kосову имате 30 одсто радно способних који су незапослени", предочио је Ђурић и истакао да је његов приоритет, као амбасадора Србије у Вашингтону, да продуби везе између Вашингтона и Београда и ојача поверење између две земље.

"Волели бисмо да председник САД дође у посету Србији", поручио је Ђурић у интервјуу за вашингтонски лист.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво