Читај ми!

Вучић: Снажимо Војску да бисмо заштитили Србију, делујемо превентивно

Војска Србије је данас 20-25 пута снажнија, не рачунајући људске капацитете, у односу на раније, а војску јачамо да бисмо заштитили Србију, грађане и да делујемо првентивно, као и да свима који мисле да могу да изврше агресију на Србију поручимо да то није могуће, истакао је председник Србије Александар Вучић.

Зато ћемо, истакао је председник Србије, бити изложени различитим врстама притисака.

"Наставља се снажење наше војске. Данас су стигла два нова расклопљена ‘мига-29”, стижу још два и ускоро још много тога", прецизирао је Вучић.

Појаснио је да све то Србија ради да би могла да буде сигурна, да заштити своје грађане и да превентивно делује у случају да неко покуша да изврши агресију на Србију.

"Залажем се за постојеће границе"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се залаже за постојеће границе, прецизирајући да су за њега постојеће границе Србија са КиМ, целовита БиХ уз поштовање интегритета РС у оквиру БиХ.

Александар Вучић је истакао да је то његов став и да мора тога да се држи и по Уставу Србије.

"Ако Приштина може да чека на исход дијалога, што би се нама журило"

Ми радимо на приближавању ставова Београда и Приштине, али ако неко каже да може да чека на исход дијалога, што би се нама журило, упитао је вечерас председник Александар Вучић.

Он је то рекао гостујући на ТВ Б92 коментаришући изјаву председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи, да Приштина може да чека на решење косовског питања.

Вучић је потврдио да ће ускоро два пута путовати у Брисел.

"Ти људи (у Бриселу) раде свој посао на коректан начин, ставови Београда и Приштине су дијаметрални, удаљени су и ту Брисел не може много да помогне", рекао је и додао:

"Али, ми радимо на приближавану ставова, а ако неко каже да може да чека, што би се нама журило".

Поновио је да сматра да је боље да немамо замрзнути конфликт са Приштином и да га, како је рекао, остављамо нашој деци да га решавају.

Треба, навео је, размишљати колико ћемо изградити, фабрика, пруга, болница.

"Нећу дозволити Хагу да понижава Србију"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је поносан на то што ниједног тренутка није угрозио српске националне интересе, нити је дозволио да неко понижава Србију, као и да ће неће то дозволити ни по питању захтева Хага за изручење Петра Јојића и Вјерице Радете.

На питање новинара на Б92 у емисији Фокус, хоће ли Јојић и Радета бити изручени Хагу, Вучић је рекао: "Имамо институције, прошли пут судија Дилпарић је одбио тај захтев, јер се код нас по законима предвиђа могућност да се изручују они који су оптужени за ратне злочине, али ови људи нису оптужени за ратне злочине већ за непоштовање суда".

Како каже, све време и на сваки начин покушавају а унизе Србију.

"Питање непоштовања суда је посао за српске правосудне органе, али они нису желели то, већ су желели политички притисак. Е, нема проблема, сада ћете на тај политички притисак да добијете политички договор. Тако да када то пошаљете СБ да тамо нешто паметују, ја ћу да идем у СБ да им одговарам по том питању, па баш да видим како ће то интересантно да буде, баш ће лепо да буде и мени и њима", рекао је Вучић.

Додао је да очекује том приликом баш занимљиву дискусију.

"То није питање односа према злочину већ односа према држави. Не дам да понижавате државу Србију као што сте је газили и понижавали деценијама", навео је председник. Вучић истиче да је поносан на то што је чувао мир и стабилност, као и на то што ниједног тренутка није угрозио српске националне интересе и није дозволио било коме да понижава Србију.

"Многима одговара сломљена Србија, без војске и економије"

Једина Србија која одговара многима је сломљена, бедна и опустошена Србија, земља без војске и економије, рекао је председник Србије Александар Вучић истичући да се ти никада неће задовољити Србијом која је снажна и јака.

"Јуче је отишао у Црну Гору један амбасадор земље ЕУ из Београда који покрива и Црну Гору из Београда, и рекао – не можете да уђете у владу јер нећемо да Вучић и Србија имају два своја министра", казао је Вучић.

"А, не смета му Рама, Тачи и Kурти, који имају по пет или шест министара у некој другој влади, нити у црногорској влади, када су их имали, али му смета, не ни Вучић, него припадници истог народа коме припада Вучић", навео је председник.

Додао је да је реч о амбасадору из земље Бенелукса и запитао како то тај амбасадор има право да каже "ови смеју да уђу у владу а ови не смеју", а Србија не сме да каже да жели да пита за право свог народа.

"Нас питају неке чланице ЕУ за 0,18 одсто њиховог живља у Србији, а Србија не сме да пита за право свог народа", нагласио је Вучић.

Вучић каже да Албанаца у Северној Македонији има 24 одсто и да Албанац у тој земљи може да буде на свим функцијама и у влади, скупштини и свуда другде, уз питање - шта то Срби могу да буду у Црној Гори са 28,6 одсто и са још скоро 60 одсто људи који говоре српским језиком.

"Kада имате такав притисак споља и да Србија увек мора да буде слабија и да остали буду уједињени против Србије, која не сме да буде снажна, онда имате проблем. Наш одговор је или да се сагласимо са тим и уђемо у матрицу свесног оптуживања и приписивање кривице свом народу, или не", нагласио је Вучић.

"Стравичан злочин у Сребреници, али да градимо будућност"

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да се у Сребреници догодио стравичан злочин и да не смемо због других ствари да заборавимо на пијетет и поштовање према бошњачким жртвама.

"То је био језив злочин, морамо да признамо, да прихватимо, да разумемо шта се догодило, да осудимо и да нам се не понови", указао је он.

Друго су, каже, правни термини и то што некима није довољно када покажемо истинско саучешће, већ желе правно да се обрачунају са Србијом, да би могли да наплаћују ратне одштете и да ставе жиг нашем народу.

"Онда видите да је све то политика и етикетирање једног народа. Разумем да ће то да раде Бошњаци, разумем да Хрвати никад неће да кажу да је у Јасеновцу био геноцид, иако није за поређење оно што се десило у Јасеновцу са било чим другим на простору бивше Југославије, икада. Али, морамо да разумемо да не можемо да не кажемо истину о Сребреници", рекао је Вучић.

Он је рекао да у Србији живи значајан број Бошњака и да се нада да ће они разумети да држава има исти однос према њима, као и према грађанима српске националности.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво