Читај ми!

Вучић: Хаг ће добити одговор какав заслужује

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у Брисел ићи два пута. Први пут ће разговарати и са Борељом и, како каже, претпоставља Урсулом фон дер Лајен, са Лајчаком и Вархељијем. Ту очекује добре разговоре за Србију. А онда у мају или јуну, напомиње, очекује наставак дијалога са Приштином. О најави Механизма у Хагу да ће тужити Србију Савету безбедности УН због случаја радикала Вјерице Радете и Петра Јојића, председник истиче да ће добити одговор какав заслужују.

Александар Вучић је након вежбе "Одговор 2021" у обраћању новинарима рекао да пријаве Механизма у Хагу Савету безбедности о случају неизручивања Радете и Јојићу, рекао да само "нек они раде свој посао".

"Обећавам им да ћу се лично појавити на тој седници СБ. Добиће одговор за све понашање са највишег места, какав заслужују. А какво је то поверење кад нећете да дате Србији да суди људима за непоштовање суда. Ове људе не гоне због ратних злочина, него за непоштовање суда. Молимо људе да петоро људи који су испунили услове пусте на издржавање казне у Србији. Нудимо им све, а за неке не добијемо ни одговоре", казао је Вучић.

Према његовим речима, еколошки протести лепо говоре о Србији.

"До пре три, четири, пет, шест, седам година, нико није размишљао о екологији, него како да преживе. Ово говори и о већем стандарду и како су нам се променили приоритети", напомиње Вучић.

Влада, каже, мора да ради вредно и да покаже шта све ради да би заштитила људе од нечистог ваздуха, да бисмо имали што је могуће више здравих извора енергије.

"Ви у Европи имате 24.000 мини-хидроелектрана, а у Србији 90. И сад неки финансирају покрете овде против мини-хидроелектрана, а од нас ће да траже зелену енергију. То значи да угасимо Костолац, Колубаре, да угасимо за десетине хиљада људи посао. Па како ћемо да имамо струју, за ветар нам кажу да убијамо птице, не можемо на угаљ, па најбоље да немамо струју и да зависимо од увоза струје. Е, тај филм неће гледати", истиче председник.

Када је реч о заштити животне средине, бољег ваздуха, ту, додаје, "морамо да предузмемо важне кораке, као што смо победили у повећању запосленисти, у инфраструктурној изградњи земље, као што радимо на повећању плата и пензија, као што смо оснажили војску и полицију, и по том питању мораћемо да урадимо нешто".

О случају исељења породице Лаловић наводи да је о том случају сазнао јутрос из новина, али да је спреман да прими породицу господина Лаловића и да учине све што могу да помогну.

На питање да прокоментарише изјаву албанског премијера Едија Раме да је видео мапе о подели Западног Балкана, председник Вучић наводи да је разочаран "потпуном интелектуалном демобилисаношћу наше интелектуалне јавности и псеудоелите и оценама нечега што неко није видео".  

Додик: Мирни разлаз у БиХ је једина опција која ће сигурно бити остварена у наредном периоду

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је, коментаришући наводну идеју о промени граница на Западном Балкану, рекао да се у БиХ води таква полемика као да је неко објавио рат.

"У суштини се разговарало и разговара о могућности мирног разлаза у Босни и Херцеговини, што је једина опција која ће сигурно бити остварена у неком наредном периоду, а наравно, Изетбеговић и његов вокабулар иде за тим да Србе у Републици Српској и читавој БиХ назива агресором, а желио би да опет остану у БиХ како би се искијавао на њима са разним својим концепцијама од његовога оца, које су успостављене још давно и повезане са муслиманском државом", истакао је Додик.

Навео је да би у тој држави "муслимани доминантно одлучивали о свему у БиХ и владали у свему, а Срби вјечито били кажњени".

"У условима када он и његова партија разговарају о томе и доносе декларације како треба Босну организовати без ентитета и без конститутивних народа, онда једина варијанта која може бити реална – да се мирно разиђемо и то је нешто што ја наравно последњих година апсолутно преферирам и мислим да је то једино и реално", нагласио је Додик.

Истакао је да му је драго што је дошло до тог разговора у БиХ.

"Они желе да напросто мобилишу све оне своје пратиоце који су их пратили низ година и у самом рату и могли смо да видимо ту хистерију. Многи говоре, бар што се тиче БиХ, да неће бити и да нису за промјену граница. Наравно, ни ја нисам за промјену граница. Граница између Републике Српске и другог ентитета је успостављена међународним споразумом и она ту постоји, она је међународно призната", казао је Додик.

Додао је да и у Републици Српској постоје они који су, чим се појавила прича о подели БиХ, нашли за сходно да нападну Републику Српску и српску страну у целини.

Председник Вучић је навео да се Србија не меша у унутрашње односе у БиХ и да подржава интергитет како Босне и Херцеговине, тако и Републике Српске у оквиру БиХ.

"Увек смо спремни да разговарамо о свим темама не кидишући на људе који другачије мисле и спремни да чујемо шта о свему мисле сви људи, припадници бошњачког народа и хрватског народа и наравно, посебно шта о свему томе мисли Република Српска, руководство Републике Српске и српског народа, предвођени председником Додиком", нагласио је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво