Читај ми!

Петковић: Напади на Србе последица реторике политичких лидера у Приштини

Најновији инцидент албанских изгредника, на чијој мети се овог пута нашао деветнаестогодишњи младић српске националности Л. Д. из Грачанице, последица је неодговорне политике и антисрпске реторике коју месецима воде политички лидери у Приштини, упозорио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Реагујући на данашњи инцидент у Грачаници, где су тројица Албанаца претукла младића Л. Д. српске националности, Петар Петковић је подсетио да су само неки дан раније на северу Косовске Митровице двојица српских младића нападнута флашама, без икаквог повода, док су седела у кафићу, а нападачи су узвикивали псовке на албанском језику.

Захтева се од представника привремених органа у Приштини да под хитно прекину са антисрпском реториком којом инспиришу такве нападе, истиче се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ.

Оценио је да је евидентно да када нема дијалога између Београда и Приштине и када се албански политичари утркују у говору мржње и нетрпељивости према Србима, насиље ескалира на улици и директно утиче на свакодневни живот људи на Косову и Метохији.

"Најоштрије осуђујем овакав и сваки вид насиља, и вербалног и физичког. Након напада на православне верске објекте, игумана манастира Високи Дечани, те српске здравствене установе, насиљу су сада изложена и српска деца на Косову и Метохији", нагласио је Петковић.

Истакао је да се зато од представника међународних снага на КиМ, који имају дужност да обезбеде мир и сигурност за српски народ у покрајини, тражи да најозбиљније схвате све учесталије инциденте и предузму све мере из своје надлежности како се они не би више понављали.