Српске НВО на Косову траже заштиту Саве Јањића и реакцију међународне заједнице

Група српских невладиних организација на Косову осудила је напад Савета за заштиту људских права на Косову (КМДЛЊ) на игумана манастира Високи Дечани Саву Јањића, оценивши га неоснованим.

"Најоштрије осуђујемо неосноване нападе Савета за заштиту људских права на Косову (КМДЛЊ) на игумана манастира Високи Дечани Саву Јањића. Помоћ и заштита коју су добиле албанске избеглице у манастиру Високи Дечани током 1999. године представљају јединствени пример људскости у безумљу рата", наводи се у реакцији српских цивилних организације са КиМ.

Саопштење којим се КМДЛЊ огласио не поткрепљује наводе ни овог Савета ни косовских званичника да Високи Дечани и српска заједница на Косову нису угрожени, те да је неоправдан упис манастира међу седам најугроженијих споменика културе у Европи у организацији "Европа ностра", напротив, навеле су цивилне организације.

Њихови представници су истакли да "нападом на Саву Јањића тешким и неоснованим оптужбама, Савет за заштиту људских права на Косову подрива све напоре за мукотрпну изградњу бољих међуетничких односа између албанског и српског друштва на Косову" и додали да се иста организација и у прошлости истицала у "ширењу лажних вести и међуетничке мржње, пре свега усмерене према српској заједници на Косову".

У јавном обраћању, српске невладине организације траже од институција косовске владе и међународних представника у Приштини да јасно осуде ставове Савета за заштиту људских права на Косову, и пруже сву неопходну заштиту и подршку Сави Јањићу и манастиру Високи Дечани.

Савет за заштиту људских права у Приштини затражио је истрагу против игумана Саве Јањића за "могуће кршење Закона рата и хуманитарног права", те да је "манастир био претворен у војну базу и да су у њему држани Албанци као таоци током рата 1999".

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво