Читај ми!

Дечани на листи најугроженијих локалитета културе у Европи

Манастир Високи Дечани уврштен је на листу једног од најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину, имајући у виду историјски значај и културне вредности, као и "ургентност његове угрожености", саопштило је Министарство културе и информисања Србије.

Из Министарства културе подсећају да је сигурност тог споменика српске културе из 14. века, који је од непроцењивог значаја за светско културно наслеђе, била угрожена прошле године због незаконитих радова на путу у непосредној близини заштићене зоне манастира.

Високи Дечани су једини споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом, будући да је реч о споменику изузетно велике историјске и културне важности за Европу и свет, истиче Министарство.

Манастир, који је као своју задужбину и маузолеј основао краљ Стефан Дечански, након чије смрти је радове наставио његов син Душан, уписан је на Унескову Листу светске баштине, док се од 2006. године, налази и на Унесковој Листи угрожене светске баштине.

Манастир Српске православне цркве на Косову и Метохији Високи Дечани сврстан је на листу седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи за 2021. годину, коју је саставила паневропска федерација за очување културног наслеђа "Европа ностра".