Брнабић: Следеће недеље састанак Одбора о уставним амандманима

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је иницирала разговоре о уставним амандманима и да се наредне недеље очекује састанак скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство, како би се дубље ушло у измене Устава. Навела је да је у току рад на преднацртима изборних закона, додавши да ће бити примењен највећи део препорука ОДИХР за унапређење изборних услова.

Ана Брнабић је на конференцији за новинаре рекла да је иницирала састанак са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем и ресорним парламентарним одборима за правосуђе и уставна питања о уставним амандманима у области правосуђа.

"Одбор за уставна питања ће наредне седмице имати седницу, а ми из Владе Србије ћемо бити присутни како бисмо дубље ушли у те измене", рекла је Брнабићева, подсећајући да је Влада Србије 3. децембра усвојила иницијативу за измену Устава и проследила је парламенту.

"Тиме улазимо дубље у тај процес и остајемо на располагању Скупштини за сву додатну логистичку подршку. Помоћи ћемо да се организује додатни свеобухватни дијалог, ако постоји потреба на ту тему", додала је она.

Брнабићева је казала да је министарка правде на почетку свог мандата иницирала састанак са Друштвом судија Србија, јер су они били највише критични према амандманима Владе у претходном мандату.

Рекла је да је владавина права важна тема и да жели друштвени консензус о изменама Устава у области правосуђа.

До краја априла завршетак рада на ЗПП 

Министарство правде ће до краја априла завршити рад на Нацрту измена и допуна Закона о парничном поступку (ЗПП), након чега ће отпочети јавна расправа, најавила је премијерка Ана Брнабић.

"Измене и допуне ЗПП-а, на којима је рад у току, треба да убрзају суђења и донекле смање број предмета, да учине ефикаснијим рад судова и судија, као и свих запослених који раде на тим предметима, како би грађани у разумном року могли да добију своје судске одлуке", прецизирала је Брнабићева.

Након јавне расправе, како је рекла, Влада ће поднети предлог Скупштини за измену овог важног закона, које ће умногоме допринети томе да имамо ефикасније судство.

Брнабићева је рекла и да је Министарство правде израдило Нацрт стратегије људских ресурса у правосуђу, које је упутило на мишљење Високом савету судства (ВСС), Државном већу тужилаца (ДВТ) и Синдикату правосуђа Србије.

Намера је, каже, да се додатним запошљавањем и прерасподелама, помогне судству да буде ефикасније, мање оптерећено, а да грађани добију суђења у разумном року, што ће, додаје, унапредити осећање владавине права и правде у Србији.

Такође, премијерка је навела да је Министарство правде, уз подршку Савета Европе и ЕУ, израдило Нацрт измена и допуне Пословника о раду ДВТ, којим се регулише поступање повереника за самосталност јавног тужилаштва.

Додала је да се очекује да се разматрање тог правилника уврсти на дневни ред једног од првих наредник заседања ДВТ-а.

Координација са представницима ЕУ 

Премијерка је посебно навела и да Влада, уз помоћ и подршку, и у сталној координацији са представницима ЕУ, ради на успостављању јединственог и централног система за управљање предметима у правосуђу, односно једног ИТ система за правосуђе.

Такав систем, указала је, не поседују ни многе државе чланице ЕУ.

"Ако успемо да урадимо на најбољи начин, то ће нам омогућити да имамо правосуђе какво заслужују и грађани и привреда, али и цело наше судство, да планира ресурсе, време", рекла је Брнабићева.

Она је навела да је то амбициозан пројекат, чији је оквир за имплементацију три године, као и да је Делегација ЕУ у Србији објавила тендер за ИТ систем, а да сутра истиче рок за пријаве.

"Тиме показујемо опредељеност за независно правосуђе, ефикасно, одговорно, коме Влада стоји на располагању за сваку врсту подршке", рекла је Брнабићева.

"Ово не радимо због ЕУ, већ због нас"

Брнабић је негирала да је конференцију посвећену уставним амандманима заказала због резолуције Евроспког парламента у којој постоје замерке на рачун владавине права у Србији.

"Са пажњом читам сваку резолуцију Европског парламента и тако сам дошла до закључка да много радимо, а недовољно причамо о томе шта смо урадили у области владавине права", рекла је она.

Брнабићева је истакла да је данашња конференција била потребна како би се пренело шта се ради у тој области и да се то не ради само што то ЕУ захтева од нас, већ да је важније да то радимо што верујемо и желим да живимо у друштву владавине права. 

Поповић: Биће разматране замерке струке на амандмане

Министарка правде Маја Поповић изјавила је да ће све примедбе струковних удружења бити узете у обзир у наставку процедуре за измене Устава Србије у области правосуђа.

Напоменула је да ће управо због замерки које су ишле на Нацрт текста уставних амандмана Министарства правде, бити организована јавна слушања по свим градовима у Србији.

Што се тиче замерки за уређење Правосудне академије, којом треба да руководе носиоци извршне власти, ту примедбу министарка сматра неоправданом, јер такви примери постоје широм Европе.

Друштво судија Србије: Највећа замерка због Правосудне академије

Снежана Бјелогрлић, председница Друштва судија Србије каже да је боље да се Устав не мења, него да се мења на начин које је предложило Министарство правде.

"Овако како је до сада направљено, сложили смо се и Друштво судија и неке друге организације, да је боље да се Устав не мења, него да се мења на начин које је предложило Министарство правде", рекла је Бјелогрлић.

Указала је да би избор судија био условљен обуком судија у Правосудној академији.

"На такво једно решење се ставља највећа замерка што ова Правосудна академија нема гаранције независности и осим тога и не треба да као једна школа да буде уставна категорија, као што нису ни друге школе", истакла је Бјелогрлићева.

Јоксимовић: Тражимо оно што је најбоље

Министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић сматра да је јако важно да сви разумеју да не постоји један модел у области уређења и функционисања правосуђа с којим Србија мора да се усагласи.

"Не идемо ми на усаглашавање са неким постојећим моделом, већ тражимо оно што је најбоље, што је у складу најбољим праксама и да је због тога важна ова јавна дебата", истакла је Јоксимовићева.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво