Косовски парламент без кворума, сутра наставак седнице

Ни после четири сата од почетка седнице, на којој се бира председник, косовски парламент није успео да обезбеди кворум. Седница је прекинута, а наставак је најављен за сутра у 17 часова. Рок за избор истиче у понедељак, па Приштини прете нови парламентарни избори.

Посланици косовског парламента бирају новог председника. У два покушаја првог круга гласања у кутији се нашао недовољан број листића - 78, па 79, што је било испод минимално потребних 80, јавља извештач РТС-а.

Посланици су затим отишли на  паузу, а седница је потом прекинута, јер нису успели да обезбеде кворум. 

На почетку седнице у сали је било 84 посланика, али су у међувремну отишли Енвер Хоџај и Бедри Хамза из опозиционог Демократскe партије Косова.

Бивши косовски премијер Авдулах Хоти и његова два партијска саборца из Демократског савеза Косова, Агим Вељију и Дритом Сељманај нису гласали.

Почетак седнице је био најављен за 18 часова, па је померен на 19 сати.

Није било наговештаја да ће владајућа већина и опозиција постићи договор о избору косовског председника.

Ипак, објављен је захтев посланика владајућег Самоопредљења да се из скупштинске процедуре повуче спорни Нацрт промена изборног закона што је и био услов појединих албанских партија да подрже избор Вјосе Османи за косовску председницу.

Рок за избор истиче у понедељак, па Приштини прете нови парламентарни избори.

Амбасадори САД и Велике Британије у Приштини позвали су посланике да гласају за избор Османијеве. 

Вођа покрета Самоопредељење и косовски премијер Аљбин Kурти одбијао је да повуче предлог о изменама закона, али је в. д. косовског председника Глаук Kоњуфца претходно саопштио да владајућа коалиција неће једнострано ставити у процедуру промене изборног закона без консултација са опозицијом.

Представници ДСK су раније најавили да ће учествовати на седници за избор председника али након синоћњег покушаја владајуће већине да по убрзаној процедури усвоји измене закона, променили су став и траже повлачење тог предлога или одлазак на нове ванредне изборе, пошто рок за избор председника истиче у понедељак, 5. априла.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво