Пат позиција око избора Вјосе Османи за председницу

Представници Демократског савеза Kосова саопштили су да без повлачења владиног нацрта измена закона о општим изборима неће учествовати у избору косовског председника.

Шеф посланичког клуба Демократског савеза Kосова (ДСК) Арбен Гаши напустио је седницу председништва косовске скупштине сазвану ради заказивања ванредне седнице за избор председника и саопштио да нема промене њиховог става, док измене закона не буду повучене.

 

Вођа покрета Самоопредељење и косовски премијер Аљбин Kурти одбија да повуче предлог о изменама закона, али је в. д. косовског председника Глаук Kоњуфца претходно саопштио да владајућа коалиција неће једнострано ставити у процедуру промене изборног закона без консултација са опозицијом.

Представници ДСK су раније најавили да ће учествовати на седници за избор председника али након синоћњег покушаја владајуће већине да по убрзаној процедури усвоји измене закона, променили су став и траже повлачење тог предлога или одлазак на нове ванредне изборе, пошто рок за избор председника истиче у понедељак.

Без подршке ДСK нема избора Вјосе Османи за косовску председникцу обавезног кворума од 80 посланика, јер су остале опозиционе странке Албанаца најавиле да неће присуствовати седници када се буде бирао председник.

Вршилац дужности косовског председника Глаук Kоњуфца саопштио је да до петог априла у скупштини мора да започне избор новог председника, или да у супротном буду расписани нови парламентарни избори.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво