Читај ми!

Вучић: Можда ћу учествовати у међустраначком дијалогу без представника ЕУ

Међустраначки дијалог је увек лековит и важно је да људи разговарају, изјавио је председник Вучић. За њега је, каже, важно и могуће да учествује у разговору са онима који не желе присуство европских представника, јер се онда подразумева да унутар државе Србије ми одлучујемо какву будућност хоћемо.

Александар Вучић, који је присуствовао почетку радова на новој саобраћајници Нови Београд - Сурчин, најавио је могућност да учествује у међустраначком дијалогу у делу који ће се водити без представника ЕУ, као и да је тренутно значајно већи број странака које не желе било какво учешће страних представника у дијалогу.

"Али ће наравно странка коју још неко време водим учествовати и у овом другом делу са представницима ЕУ и неколико политичких странака које су бојкотовале изборе", рекао је Вучић одговарајући на констатацију новинара да он неће директно учествовати у међустраначком дијалогу.

Што се тиче било каквог међустраначког дијалога, он је увек лековит и важно је да људи разговарају, навео је Вучић. Додаје да, ипак, види да људи из дела тих странака које траже дијалог ни између себе не могу да разговарају.

"Потребно је да се разговара на озбиљан начин и говори о чињеницама, а не да се организује фонтана жеља и шта неком пада на памет. А, то ко ће се око чега сагласити у оквиру неког дијалога, то је друга ствар", навео је Вучић.

Напомиње да ће можда и учествовати у међустраначком дијалогу, али не у делу под окриљем ЕУ јер је то, како је истакао, окриље ЕУ.

Додаје да је ново брзо истраживање показало да су резултати још гори за оне странке, "које су се хвалиле, иначе лошим резултатима".

"Како год окренете, за мене је важно и могуће да учествујем у разговору са онима који не желе присуство европских представника, јер се онда подразумева да унутар државе Србије ми одлучујемо какву будућност хоћемо и какве политичке односе хоћемо".

Каже да ће са ЕУ разговарати неколико политичких странака које су бојкотовале изборе, али да нису бојкотовале изборе због изборних услова већ зато што су схватили да их народ неће.

Председник је, каже, уверен да ће дијалог донети добре ствари, и један и други и да је за њега дијалог сам по себи важан.

"Сигуран сам да ће неких договора бити, бар са једним делом људи око успостављања дугогодишњих услова за будућности, и да ће дијалог бити добро обављен. И уверен сам да ће бити направљена добра атмосфера", закључио је Вучић.

О односима са Црном Гором: Према свецу и тропар...

Србија ће са народом и грађанима Црне Горе увек да има најбоље и најближе односе, а према властима те земље трудиће се увек да има добре односе, изјавио је председник Александар Вучић.

"Према свецу и тропар, то је све што имам да кажем", рекао је Вучић одговарајући на питање о односима Србије и Црне Горе, будући да је црногорски министар спољних послова практично одбио могућност да се амбасадор Србије Владимир Божовић врати на дужност.

Вучић је рекао да је у међудржавним односима логично и уобичајено реципрочно понашање и такав однос, али ће се, истакао је, Србија увек тудити да буде попустљива, али никако по цену националних и државних интереса.

На питање новинара зашто Србија не изручује Црној Гори Светозара Маровића, Вучић је рекао да је ту реч о веома компликованим односима.

"Ми смо тражили изручења неколико лица која су нама страховита важна у истрагама везаним за организовани криминал и не бих да улазим у појединачна питања, али не бисте веровали колико је то компликовано", навео је Вучић

Додаје да Србија тренутно тражи изручуња два лица која су, како каже, страшно важна и нада се да ће те особе бити изручене Србији.

"А, ово друго (за Маровића) морате да питате наше правосудне органе. Знам колико компликација по том питању има, али се надам да заједнички у договору највећи део тих проблема са Црном Гором можемо у наредном периоду да решимо", закључио је Вучић.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се