Читај ми!

Меркелова Куртију: Дијалог с Београдом захтева вашу пажњу

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да дијалог о нормализацији односа с Београдом, уз посредовање ЕУ, захтева његову пажњу.

"Успех у овим областима биће кључан за конкретизацију европске перспективе Косова", навела је Ангела Меркел у честитки коју је упутила Куртију поводом избора за премијера привремених приштинских институција.

Она је у писму, које је објавио приштински Репортери, нагласила да ће Куртијева влада имати подршку Немачке за "изазове који су пред Приштином".

Меркелова је поручила Куртију да може да рачуна на подршку Немачке као партнера и пожелела успех у будућем раду.

Курти је претходних дана изнео четири принципа на основу којих би, како је рекао, Приштина требало да води дијалог са Београдом, уз помоћ ЕУ и одбацио потребу да се разговара о формирању Заједнице српских општина. Најавио да је први принцип да "мора да се прихвати реалност косовске независности и да се на независност не може враћати".

У Европској унији су оценили да последње изјаве Аљбина Куртија о принципама вођења дијалога са Београдом, "подривају овај процес" и додају да би Курти због оваквих изјава могао да сноси искључиву одговорност за "недостатак напретка", али и могући "неуспех" дијалога Београда и Приштине.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу додају да ЕУ овим жели Аљбину Куртију да стави до знања да се ставља "у седиште пажње" и да би на крају могао бити окривљен "и од ЕУ и од САД" због својих ставова који могу да пролонгирају процес нормализације односа са Београдом. 

Претходна влада Аљбина Куртија трајала је само 51 дан, до 25. марта прошле године, пошто јој је парламент изгласао неповерење.  

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи