Читај ми!

Странке око Нове странке и СДС предале платформу парламенту

Десетак странака окупљених око Социјалдемократске странке и Нове странке предало је Скупштини Србије своју платформу за међустраначки дијалог.

Платформа која је представљена средином фебруара подразумева слободно гласање на изборима, побољшање контроле предизборног и изборног процеса, спречавање функционерске кампање и оснивање два координациона тела, за медијско праћење избора и праћење изборног процеса.

Предлог су потписали Нова странка, СДС, Покрет "Један од пет милиона", ДСС, Бранислав Лечић, Грађански демократски форум (ГДФ), Влашка странка, Мађарски покрет, Нова Србија, Зелена странка и иницијатива "Не давимо Београд".

Генерални секретар СДС Kонстантин Самофалов рекао је новинарима да му је жао зато што нису успели да дођу до јединствене платформе са осталим опозиционим странкама.

"Нажалост, блок Драгана Ђиласа се није одазвао нашим позивима на разговоре које смо започели још у септембру прошле године. Они се чак нису одазвали ни на наш позив да разговарамо о њиховом предлогу платформе. Чекали смо до данас и нисмо предавали нашу платформу исцрпљујући сваку могућност да ипак дођемо до некаквог договора и да седнемо за заједнички сто", рекао је Самофалов испред Скупштине Србије.

О преговорима са РТС-ом и гостовањима на телевизијама

Самофалов је поручио да ће тај део опозиције наставити преговоре са РТС-ом, наводећи да резултате досадашњих договора попут емисије "Реч на реч" обилато користи и опозиција која их је критиковала због разговора са руководством Јавног сервиса.

Додао је и да бојкот медија блиских властима није дао резултате и поручио да ће странке које данас предају платформу почети да гостују и у медијима који им нису наклоњени.

"И унутар опозиционих медија такође постоје облици дискриминације унутар саме опозиције, тако да морамо да пронађемо начине да дођемо до сваког грађанина", истакао је Самофалов.

Kаже да они иду на преговоре са добром вољом, али да нису превелики оптимисти.

"Охрабрује чињеница да ће дијалог бити вођен од стране како актуелних европарламентараца тако и оних бивших и надамо се да ћемо доћи до одређених помака који ће нас приближити слободнијим изборима. Не живимо у илузији да ће избори бити потпуно слободни, али када смо странке из актуелног режима побеђивали деведесетих и ти избори су били далеко од слободних", рекао је Самофалов.

Председник Нове странке Арис Мовсесијан рекао је да се њихови предлози крећу у оквиру закона, јер, како каже, сматра да није проблем у законима колико у њиховом спровођењу.

"Чини ми се да власт делује незаинтересовано за ово што радимо, а нисмо сигурни ни да би Ивица Дачић, а богами ни други, прошли полиграф да ли желе ове преговоре и да ли желе да нешто поправе. Ми тражимо само да се поврати поверење у бирачки процес", нагласио је Мовсесијан.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво