Читај ми!

Коначни резултат косовских избора, Самоопредељењу недостају три посланика за већину

Централна изборна комисија у Приштини објавила је коначне резултате ванредних парламентарних избора одржаних прошлог месеца. За покрет Самоопедељење гласало је скоро 50 одсто изашлих бирача, што је више него дупло од другопласиране Демократске партије. Српска листа је обезбедила свих 10 мандата резервисаних за Србе на Kосову И Метохији.

Покрет Самоопредељење је победник избора одржаних 14. фебруара. Покрет, међутим, неће моћи сам да формира владу, иако је Аљбин Kурти током кампање позивао бираче да изађу што масовније како би обезбедили 61 место у скупштини, колико је потребно за самостално формирање владе.

Према коначним резултатима, Самоопредељење ће у новом сазиву скупштине имати 58 посланика. Недостају му још три за просту већину. Аљбин Kурти ће вероватно подршку затражити од представника мањина, попут Рома, Турака, Ашкалија.

У зависности од броја министарстава, Срби ће у новој влади управљати једним или два ресора.

Према коначним резултатима гласања, Демократска партија Kосова имаће 19 места у Скупштини. Трећи је Демократски савез са 15 места, Српска листа са десет места, несрпске заједнице ће имати исти брoј посланика, а Алијанса за будућност Kосова осам.

Након званичног саопштавања коначних резултата, странке или кандидати имају право жалбе Изборном панелу за жалбе у року од 24 сата. Након Изборног панела, жалбе могу да се приложе и врховном суду.

Жалбе могу за неколико дана да одложе потврђивање коначних резултата, али не могу да угрозе расподелу мандата. Након потврђивања коначних резултата, у року од месец дана треба да уследи конституисање новог сазива косовске скупштине, те избор владе и гласање за косовског председника.

Избор председника мора да буде обављен до следећег месеца. Ако то не буде учињено обавезно је расписивање нових избора, и то у року од 45 дана.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво