Читај ми!

"Када држава и црква стреме истом циљу, Србија буде прва у Европи по многим питањима"

Председник Александар Вучић рекао је, после састанка са патријархом Порфиријем, да су разговарали о свим важним питањима у односима државе и цркве и да је новог поглавара СПЦ обавестио о свим кључним питањима од значаја за државу Србију, која су без сумње, и од изузетног значаја за цркву. Патријарх Порфирије поручио је да искључиво дијалогом и разговором можемо упознати једни друге и створити предуслове за превазилажење искушења и неспоразума.

Александар Вучић рекао је, након састанка са патријархом српским Порфиријем, да на конференцији за новинаре говори први зато што се зна чија реч долази на крају, а и домаћин је састанка.

"Имао сам част да угостим Његову светост и да разговарам о свим значајним питањима и да га обавестим о свим кључним питањима која су од значаја и за саму цркву", рекао је Вучић.

Истакао је да је патријарха упознао са фактичком ситуацијом на Косову и Метохији и са политичким приликама, разговорима који нас очекују, позицији Србије, као и о томе да је Косово спречено да уђе у Конференцију уставних судова Европе. 

"Разговарали смо како и на који начин да чувамо мир, о очувању живота људи, како економски да им помогнемо и о том питању постоји сагласје", поручио је Вучић и додао да је захвалан што је умео да га саслуша о свеукупним притисцима на нашу земљу.

"У условима дубоке подељености света, где постоји мултиполарност, многи ће покушати да покажу снагу и силу на неком мањем, наш посао је да то не будемо ми, а да сачувамо државне и националне интересе", каже председник.

"Држава онолико колико помаже свим другим верским заједницама, још снажније, у складу са могућностима, помагаће обнову наших храмова и светиња где делује СПЦ у земљи и расејању, посебно у окружењу, на подручју бивше Југославије, да покушамо да разумемо једни друге, да решавамо дијалогом ствари које би смиривале сваку врсту страсти, а да не користимо речи увреда", указао је Вучић.

Веома је важан однос државе и цркве, поручио је Вучић и додао да "када држава и црква стреме истом циљу и када раде заједно и када се боре, онда Србија буде прва у Европи по многим питањима".

Када то није случај, онда је Србија лака мета, не само за сваког орла него и за сваког гаврана, подвлачи Вучић.

"Радостан сам што сам много могао да научим од Порфирија и када са њим разговарате имате вишак стида што не можете да достигнете његово знање", истиче председник Србије.

Вучић је најавио да је држава спремна да помогне, и да ће урадити и комплетан парк испред Храма Светог Саве. 

Помоћи ћемо да се окончају најфинији радови у Храму Светог Саве, имамо много идеја да уложимо новац у места где су Срби страдали, не само у Јасеновцу, рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо ће будући састанци бити уобичајена појава, и да ће увек дочекати састанак с патријархом у вери да могу много да учине за наш народ.  

Патријарх Порфирије: Црква има циљ да сабира, гради мостове, отупљује оштрице

Патријарх српски Порфирије истакао је да је данас на састанку са председником Вучићем имао прилику да чује "у најкраћим цртама елементарне основе геополитике у ужем слислу те речи".

"Ја сам пре свега нагласио да нисам политичар, не због тога што немам афинитета за политику, него зато што мислим да је црква саборни организам који ма колико то било тешко, понекад и немогуће, има циљ да сабира, да гради мостове, отупљује оштрице и превазилази поларизацију. Пре свега да проповеда смисао сваког појединца, али и читавих народа независно од тога какве су околности", рекао је патријарх.

Нагласио је да често околности ми не бирамо, него су израз промисли Божје и да из тог разлога немамо право да се жалимо било коме него да засучемо рукаве и да сваки проблем и потешкоћу схватимо као задатак који морамо решити.

Будите свесни да када смо решили један задатак, следећи је сасвим сигурно још тежи, нагласио је патријарх. 

"И овом приликом сам рекао оно што јесте израз читавог Сабора СПЦ, да ћемо чинити све што је до нас као пастира да нашем народу буде што је могуће боље, а да то не буде науштрб других народа, свесни да искључиво дијалогом и разговором можемо упознати једни друге и препознати вредности једни код других, а онда самим тим створити предуслов за превазилажење искушења и неспоразума којих, нажалост, има много", нагласио је патријарх.

"Остаје да сви заједно, свако са своје позиције – ми као црква и верни народ с једне стране, а држава и државне институције с друге стране, чинимо све на корист нашег народа, а никако науштрб других", поручио је патријарх.

Захвалио је председнику Вучићу на присуству на устоличењу и речима које му је након тога упутио.

Вучић о извештају ЕУ: Интересује ме шта замерају за Јовањицу

Председник Вучић изјавио је да није детаљно поручио нови извештај Европског парламента о напретку Србије и поручио да га највише интересује део око Јовањице, уколико је остао у том извештају.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише нови извештај ЕУ о напретку Србије, Вучић је казао да ће извештај коментарисати када га буде пажљиво проучио.

"Мада, највише ме интересовала идеја око Јовањице, не знам да ли је то остало или није. Да видим шта стручњаци кажу за Јовањицу", рекао је Вучић.

Истакао је да ће сваког из Европе, када буду долазили у Србију, питати шта имају да замере Србији за Јовањицу.

"Ако ми објасне шта замерају, добродошли сте, а ако не, онда да се врате лепо на поправни и да добро погледају то шта су писали", рекао је Вучић.

"Оно што предстоји Србији није ни лако ни једноставно"

Вучић каже да не зна шта је био садржај разговора новог америчког државног секретара Ентонија Блинкена са министрима ЕУ, али да свакако оно што предстоји Србији о КиМ није ни лако ни једноставно, али и поручио да ако неко мисли да ће се Србија лако одрећи онога што сматра својим – тај се преварио.

На констатацију да је Блинкен са министрима ЕУ размотрио заједничку политику према Западном Балкану, пре свега о дијалогу Беорада и Приштине, те питање какве притиске очекује, Вучић је рекао да не зна шта је био садржај тих разговора, али да свакако оно што предстоји Србији није ни лако ни једноставно.

Посебно, каже, ако се зна америчка позиција, јер је довољно да се прочита честитка америчког председника Београду и Приштини па да се разуме у каквој је Србија позицији – изузетно тешкој.

Уз то, подсетио је да највеће европске силе деле ставове нове америчке амдинистрације, што само потврђује да ће Србија бити под притиском.

"У том смислу, а рекао сам то и патријарху, управо због тога што ће бити у немогућности да покажу доминацију на неким већим и снажнијим силама од Србије, зато ће њихово присуство на Западном Балкану бити доминантније", рекао је Вучић.

На Београду је, наводи, да чува мир, да разговара и са представницим САД, а да дијалог са Приштином настави под окриљем ЕУ, иако неће бити лако.

"Али, ако мисле да ћемо се лако одрећи онога што мислимо да је наше, иако они не мисле да је наше, мој одговор је – преварили сте се", поручио је председник Србије.

Вучић је рекао да се испоставило као тачно да син српског политичара са КиМ Ненада Рашића није задобио повреде у тучи која има политчку позадину, већ да је у питању туча две групе младића која је унапред заказана. 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво