Читај ми!

Усвојен извештај о напретку Србије – похвале економији, критике због корупције и медија

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је извештај о Србији известиоца Владимира Билчика са 57 гласова за, четири гласа против и девет уздржаних, саопштио је председник одбора Дејвид Макалистер.

Чланови Спољнополитичког одбора гласали су о амандманима на извештај Владимира Билчика, а затим и о тексту у целини. Од укупно 385 амандмана усвојено је свих 38 компромисних амандмана, као и 49 појединачних.

У усвојеним амандманима су, у односу на оригинални текст, пооштрене формулације и критике у области борбе против корупције, функционисања Народне скупштине и стања медија, док се позитивне оцене односе на економске показатеље, учешће у регионалној сарадњи и дијалогу са Приштином. Позитивно је оцењена и стратегија Србије према ромској заједници и подржавање параде поноса.

Истовремeно, од власти у Србији се тражи да "речима и делима" раде на испуњавању обавеза на путу ка чланству у ЕУ. Посланици су затражили од ЕУ да унесе више динамике у приступне преговоре са Србијом, брзо примени нову методологију проширења у преговорима са Србијом и јасно представи конкретне подстицаје од интереса за грађане Србије.

У једном од усвојених амандмана Србија се позива да постигне "уверљиве резултате у правосуђу, слободи изражавања, борби против корупције, посебно када је реч о случајевима за које постоји висок ниво интересовања јавности, укључујући случајеве Kрушика, Јовањице и Телекома Србија".

Усаглашени текст поздравља промене у раду парламента "у складу са процедурама", али наглашава да "агресивни речник, застрашивања и оптужбе против политичких противника и представника медија на седницама Народне скупштине представљају кршење демократске праксе које треба "санкционисати у складу са пословником".

У тексту извештаја се наглашава забринутост због "најслабијег скора" Србије у усклађивању са спољном политиком ЕУ у поређењу са другим земљама региона, као и забринутост због "све већег утицаја Kине". 

Након гласања у Спољнополитичком одбору, очекује се да ће извештај о Србији, у форми резолуције, бити усвојен на пленарној седници Европског парламента 24. и 25. марта у Бриселу.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво