Читај ми!

Вучић: Већ сам једном у Вашингтону рекао шта мислим о међусобном признању

Председник Србије Александар Вучић захвалио је на писму-честитки америчком председнику Џоу Бајдену, у коме се поред уобичајеног истицања посвећености унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности, недвосмислено позива на међусобно признање Србије и Косова. Каже да је већ једном у Вашингтону рекао шта мисли о признању и да његов одговор неће бити другачији.

"Добио сам честитку председника Бајдена. Хвала му за честитку. А што се тиче међусобних признања то не стоји у акту ниједне светске организације. Ми разумемо да је то нова америчка политика. Било је покушаја да се тај термин наметне као нешто што је требало да прихватимо као коначно решење у Вашингтону. Већ сам једном у лице рекао шта мислим о признању и мој одговор неће бити другачији", истакао је председник Вучић.

Његов посао је, каже, да чува и штити интересе Републике Србије и за нас је Сретење црвено слово.

"За нас је то много важнија ствар него албанске и америчке жеље. Имамо и ми жеље, већ и другачију реалност, а имамо и слободарску традицију свог народа. То није пријатно јер вам је јасно да ће цела америчка спољнополитичка иницијатива ићи у том смеру", навео је Вучић.

Истиче да је наше да снажимо нашу земљу у економском смислу, да чувамо мир, да не одговарамо срцем.

"А верујте ми да бих имао много шта да вам одговорим, али то не би донело велику срећу нашој држави", истакао је Вучић.

"Не мислим да Харадинај лаже када говори о уједињењу с Албанијом"

Поручио је да је сувише мали да би могао да се супротстави свима у окружењу који би желели крај и нестанак Србије, или највећој светској сили која од нас захтева међусобно признање, али сувише велики да дозволи понижавање сопственог народа и рушење сопствене државе.

Вучић је, упитан да прокоментарише нове претње лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, који каже и да ће га "склонити", казао је да се ради о веома опасном човеку, у шта смо имали прилике да се уверимо у сваком смислу.

"Не мислим да лаже када говори о уједињењу са Албанијом. Напротив, иду са померањем граница све време, а само је питање када долазите до зида", истакао је Вучић.

Наводи да су прво говорили о међусобном признању, а сада се види да то није њихова, већ америчка идеја, коју Американци нису од почетка наметали до тренутка када су покушали да то учине Вашингтонским споразумом.

"Сада је јасно да је то потпуно америчка идеја, да нису желели разговоре о две Немачке и другим решењима, већ је јасно да хоће потпуно понижење Србије, а на ту врсту понижења све што могу да кажем рекао сам у лице у Белој кући. Нико није очекивао да смете то да кажете, али ћу то поновити на сваком месту", рекао је он.

Вучић је напоменио да Харадинај већ други пут прети његовим рушењем, додајући да је то учинио пре две године.

"Обећао је да ћу до Светог Николе 2019. бити срушен, када су били протести у Београду, када је говорио да ће сви заједно да ме оборе. И сада је то могуће, као што је увек. Свакако је реч о веома опасном човеку, озбиљном политичару", истакао је Вучић.

Србија увек спремна за дијалог

Србија је увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством Европске уније, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Кине, поручио је председник Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара шта поручује онима који кажу да ће Србија признати Косово и додао да ће пре ставити "главу на пањ", него да потпише било какав папир са признањем.

Подсетио је да је то већ једном одбио,у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.

Не могу да вам опишем тај осећај, наше службе су дошле до сазнања да ће то питање бити постављено, тако сам са великом тремом ишао у најмоћнију кућу на свету, нисам имао страх, јер сам знао шта ће бити моја одлука", рекао је Вучић.

Навео је да је одмах повукао своју делегацију и да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати.

Поручује да је Србија увек спремна за дијалог под покровитељством ЕУ, али да ће поштовати и став САД, Русије и Кине.

Вучић истиче да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволти да је понижавају.

"Нећу да лажем народ, да говорим да је ситуација лака и изигравам хероја, ситуација јесте тешка и биће све тежа. Као што сам вам рекао пре три дана, ја то видим, ја то очекујем, видим како се то полако стеже, зато што су њихови међусобни сукоби у светским оквирима све снажнији и све већи, и онда ми ту плаћамо цену", казао је Вучић.

Важан излазак на изборе на КиМ и глас за Српску листу

Председник Вучић позвао је Србе на Косову и Метохији да изађу на предстојеће изборе и гласају за Српску листу, додајући да је то важно јер је очигледно да се ствари компликују.

"Позвао бих Србе на Косову и Метохији, којима је дозвољено да изађу, јер им добром делом не дају избацивши 16.000 до 17.000 са изборних спискова, да гласају за Српску листу, како бисмо имали неког од институционалних представника у привременом властима који би могли помоћи нашем народу и држали са својим Београдом и Србијом чврсту везу", казао је Вучић.

Нагласио је да је то веома важно јер је очигледно да се ствари компликују, као и око Републике Српске, јер ће притисци бити много већи и тежи.

Антисрпска хистерија Ђукановића неће дати резултате

Свакоме је јасно да политика великоцрногорског национализма Мила Ђукановића и његова антисрпска хистерија, коју шири месецима, не може да донесе озбиљне резултате, рекао је председник.

Таква политика, каже, може само да хомогенизује једну групу људи која ће мрзети Србе и Србију, из њему непознатог разлога.

На констатацију новинара да Ђукановић за "све и свашта" криви Србију, Вучић је рекао да то не траје од јуче, а да се он лично увек трудио да благо одговара на све речи које долазе од председника Црне Горе.

Рекао је да све оно кроз што је српски народ прошао у Црној Гори, њих готово 29 одсто, показује да су херојски издржали сваку врсту притиска којем су били изложени.

"Сем ваздуха, готово све им је било ускраћено у тим деценијама. Ти људи нису могли да буду ни председници, потпредседници влада, председници општина, нити било шта друго... Али, свака реч коју је изговорио, више говори о њему и њима, него о мени", рекао је Вучић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се