Читај ми!

Програмске платформе опозиције – пут ка договору или новом размимоилажењу

Уочи разговора власти и опозиције о изборним условима, за само десетак дана објављене су четири програмске платформе. Последњу - "Национална демократска алтернатива", потписали су Демократска странка Србије и Покрет обнове Краљевине Србије. И док она најављује тешњу сарадњу две странке, на позив СДС-а и Нове странке нису се одазвале политичке групације које су прве изашле у јавност са предлозима за дијалог. Аналитичари кажу да је то више показатељ политичког размимоилажења него знак да имају другачије приступе у решавању проблема у изборном процесу.

Подужи списак тема о којима су се сагласили ДСС и ПОКС. Између осталог – одбране нације, културе, идентитета и демократије, правне државе и владавине права, изградње институција.

Платформа је, кажу, још један импулс да покажу да су отворени за сваки дијалог за боље изборне услове. Лидер ДСС-а тренутне разговоре види као конфузне.

"Понекад постаје тешко и заморно, за грађане свакако а и за нас који се бавимо политиком. Жика Гојковић је рекао да овде фали правне државе, то се првенствено односи на изборне услове. Учествоваћемо у свему што је конструктивно унутар опозиције како бисмо се сви изборили за боље услове", каже Милош Јовановић из ДСС-а.

Сарадњу ДСС-а и ПОКС-а аналитичари тумаче као рефелексију њихових изборних резултата прошле године. Разједињеност десног спектра довела је, кажу, до тога да две странке не пређу цензус.

"Да покушају да на једној десничарској платформи дођу до подршке и да на тај начин пређу онај цензус који је за њих био недостижан у јуну ове године, колико ће они имати успеха у таквој иницијативи, зависи од две ствари, најпре шта ће понудити од конкретних персоналних решења и од конкретних решења на нивоу политика пред бирачима", истиче Бојан Клачар из Цесида.

После парафа у седишту своје странке, Милош Јовановић је отишао у седиште Нове странке. Осим њега, изборне услове разматрали су и чланови Социјалдемократске странке, Покрета "1 од 5 милиона", Иницијативе "Не давимо Београд", Зелене странке, Грађанског демократског форума, Мађарског покрета, Нове Србије.

Интересантно је да су истакли присуство, како кажу, изабраног председника Демократске странке Бранислава Лечића.

"Током двочасовног разговора, већина учесника изразила је велико задовољство и оптимизам што се, после дужег времена, на истом месту окупило толико различитих организација, али ипак организација које повезује исти циљ. Зато и истичемо да је неопходно одржати континуитет састанака, када очекујемо да нас за преговарачким столом буде још више, јер се само заједничком борбом може доћи до јасних и конкретних резултата који грађани Србије очекују од нас", наводи се у саопштењу Нове странке.

Изјава после састанка није било. Састанак је био затворен за новинаре. О томе се последњих дана највише и спекулисало.

Као један од разлога зашто се данас нису појавили странке и партнери Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и Покрета Двери наводи се то што су, како тврде, позив добили преко медија.

"Политички ниво разлике између СДС-а и људи који су се окупили око те платформе чини се да је заправо већи на политичком нивоу него у томе како они гледају на изборне услове, и у том контексту треба тумачити овај шум у комуникацији који постоји око састанка који је организовала СДС. Данашњи састанак је више показатељ политичког размимоилажења између две групације, то је више политичка порука", истиче Клачар.

А поруку чекамо и са састанка посланика ЕУ и српског парламента који је најављен за два дана. Осим што ће разговарати о односима Уније и Србије очекује се да ће међу темама бити и међустраначки дијалог.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво