Читај ми!

Курти не може на изборе, колико ће то утицати на исход гласања

Косовска Централна изборна комисија на препоруку судског савета одлучила је да 47 особа, међу којима је и Аљбин Курти, не могу да учествују на парламентарним изборима 14. фебруара, због пресуда да су починили кривично дело уназад три године. Колико би та одлука могла да утиче на исход избора.

У Приштини кажу да забрана не би много утицала да Куртијев покрет Самоопредељење добије највише места у парламенту.

Јавно објављени резултати анкета указују да би у новом парламенту покрет Самоопредељење могао да освоји између 40 и 45 посланичких мандата. Курти и други кандидати могу да се жале на забрану учешћа, а читав процес треба да буде окончан до краја месеца.

"Али то је свеједно. То неће утицати на резултат јер се очекује да његова странка бити апсолутни победник на овим изборима. У сваком случају, очекујем да ће будућа владајућа коалиција бити између њега и Рамуша Харадинаја", каже Неџмедин Спахију, политички аналитичар.

Познаваоци устава у Приштини тврде да ако буде спречен да буде посланик, то не значи да Аљбин Курти не може да буде и будући премијер.

Аљбин Курти у кратком премијерском мандату прошле године није показао виспреност у комуникацији са међународним чиниоцима и конструктивност за наставак дијалога са Београдом, што је био и један од разлога незадовољства утицајних западних политичара према његовој влади.

"Што се тиче спољне политике, то није јака страна ни Аљбина Куртија ни Рамуша Харадинаја. Они су у том смислу ученици Енвера Хоџе, који је водио своју земљу у изолацију, тако да то очекујем да ће урадити и када буду на власти, али ће можда, пошто оздрави унутрашња политика, кренути набоље", рекао је Неџмедин Спахију.

Овдашњи бирачи од нове владе очекују да се избори са корупцијом и организованим криминалом, да сузбије епидемију коронавируса и покрене масовну имунизацију вакцином која још није ни на видику.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво