Читај ми!

Посланичка питања о Светомиру Бачевићу, интегритету председника, електромрежи

Посланици Скупштине Србије постављали су питања извршној власти и државним органима, а односила су се на заштиту интегритета председника Србије, колапс електричне мреже у Тутину и Новом Пазару, као и о ухапшеном Светомиру Бачевићу на KиМ.

Посланик Српске напредне странке Владимир Маринковић позвао је надлежне органе да реагују против свих оних који прижељкују "украјински сценарио" у Србији и који пишу међународним организацијама или се, како каже, крију по ходницима у Стејт департмента како би се срели са петим или шестим ешалоном америчке администрације.

Маринковић је питао шта је урађено да се заустави напад на интегритет председника Републике, његове породице, а заправо напад на Србију.

Он је додао да постоји велико поверење грађана у СНС и Александра Вучића, али да постоје људи који упорно кроз покушај агресивности жели да направи атмосферу да се у земљи зауставе демократски процеси.

Маринковић је рекао и да му је част зато што данас има одговорност да постави питање у име посланичке групе Александар Вучић - за нашу децу.

Шеф посланичке групе Странке правде и помирења - Уједињена сељачка странка Самир Тандир Министарству рударства и енергетике је поставио питање који су стварни разлози колапса електромреже у Тутину и Новом Пазару и да ли је тачно да су радници одбили да изађу на терен.

Он је прецизирао да 70 села у околини Тутина, Новог Пазара и Сјенице нема редовно снабдевање електричном енергијом.

"Пар хиљада људи је угрожено, а угрожена је и индустријска зона", објаснио је Тандир.

Посланик Уједињена долина - СДА Санџака Мирсад Хоџић питао је министарку правде и министарку привреде о ситуацији са конфекцијом "Весна" из Сјенице чији су бивши радници морали да покрену тужбу против Србије суду правде у Стразбуру.

Хоџић је казао да је та конфекција запошљавала 2.500 људи са територије општине Сјеница, а да је решењем Трговинског суда Kраљево 2003. године отворен стечајни поступак, те је у том тренутку било 1.200 запослених који су добили статус бивших запослених.

"Бивши запослени су се обраћали свим државним органима, међутим, њихова потраживања су остала неисплаћена, а имовина је распродата. Покрећу тужбу против Србије и тиме започиње голгота која и данас траје. Зашто је држава дозволила да њени очигледно обесправљени грађани своје право траже пред међународним судом", питао је Хоџић.

Посланица Социјалистичке партије Србије Снежана Пауновић питала је у вези са ухапшеним Светомиром Бачевићем на KиМ због тога што је наводно починио ратни злочин.

Она је додала да је Kанцеларија за KиМ ангажовала адвоката у одбрани тог, како је рекла, недужног Србина и поставила питање шта се догодило.

Пауновић каже да је Бачевић оптужен за тежак ратни злочин без доказа на бази сведочења рођеног брата Агима Чекуа, да је малтретирао Хатиџу Хадријај сестру од тетке Рамуша Харадинаја.

"Оптужбе су нетачне. Имамо пред нама случај класичног застрашивања, који није први, али се бојим да неће бити ни последњи", рекла је Пауновић.

Након постављања посланичких питања, скупштина је наставила расправу о Предлогу закључака поводом представљања извештаја Европске комисије о Србији за 2020. годину, а седници присуствује министар спољних послова Никола Селаковић.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво