Читај ми!

Приштина, Вјоса Османи почела консултације о превременим изборима

Вршилац дужности косовског председника Вјоса Османи почела је консултације са политичким странкама, а прво се састала са Аљбином Куртијем, председником покрета Самоопредељење. САД позивају све странке и институције на Косову да поштују одлуке уставног суда.

У 14 часова Вјоса Османи састаје се са представницима Демократског савеза Косова, а у 15.00 са Демократском партијом Косова.

Са представницима Алијансе за будућност Косова, Вјоса Османи је заказала састанак у 16 часова.

Османи ће сутра наставити са одржавањем састанака са осталим политичким субјектима. 

У Приштини очекују да се ванредни избори закажу за јануар 2021. године. 

Сједињене Државе позивају све странке и институције на Косову да поштују одлуке уставног суда и обезбеде да грађани Косова могу одабрати своје представнике путем слободних, поштених, мирних избора. 

Курти: Чекамо комплетну пресуду уставног суда

Вођа покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио је да у разговору са Вјосом Османи није одређен датум ванредних парламентарних избора на Косову, али да су се сложили да буду расписани што пре, одмах након што уставни суд објави комплетну пресуду, којом је владу Авдулаха Хотија прогласио нелегално изабраном.

"Морамо да добијемо потпуну пресуду уставног суда и у зависности од датума када нам буде уручена, в. д. председника Вјоса Османи може да објави датум избора у временском оквиру предвиђеном уставом", рекао је Курти новинарима након састанка са Вјосом Османи.

Навео је да су заинтересовани за одржавање избора што је пре могуће.

Курти је додао да ће од правног тумачења комплетне одлуке уставног суда зависити да ли ће бити на листи кандидата за посланика, пошто је, према наводима уставног суда, забрањено да се особа кандидује за посланичко место уколико је осуђивана.

Курти је предводио косовску владу непуна два месеца, да би у марту ове године скупштина распустила његов кабинет а у јуну изабрала нову владу са Авдулахом Хотијем на челу.

Самоопредељење је потом уставном суду поднело тужбу тврдећи да је Хотијева влада нелегално изабрана због гласа посланика Етема Арифија, претходно правоснажно осуђеног на казну затвора због корупције.

Арифи је избору Хотијеве владе дао одлучујући глас, што је утврђено одлуком уставног суда и којом је Хотијева влада проглашена нелегитимном. 

Косовски уставни суд оборио је владу Авдулаха Хотија, пошто је чин гласања којим је његов кабинет добио подршку парламента проглашен неуставним. Према одлуци суда, наложено је расписивање нових избора. 

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи