Читај ми!

Уставни суд срушио Хотијеву владу

Косовски уставни суд оборио је вечерас владу Авдулаха Хотија, пошто је чин гласања којим је његов кабинет добио подршку парламента проглашен неуставним. Према одлуци суда, наложено расписивање нових избора. Вјоса Османи у уторак почиње консултације.

Нови, ванредни избори на Косову морају да буду одржани најкасније 40 дана после расписивања, јер је влада Авдулаха Хотија добила подршку парламента захваљујући неуставном гласању, саопштио је косовски уставни суд.

Суд је, објављујући одлуку, објавио да је посланички мандат Етема Арифија потврђен иако је неколико месеци раније правоснажно осуђен на годину и три месеца затвора.

Влада Авдулаха Хотија добила је у другом покушају подршку 61 посланика у косовском парламенту, али пошто је уставни суд кључни глас прогласио ништавним, косовском председнику је наложено да распише нове изборе. 

Трећи парламентарни избори за три године резултат су жалбе коју је покрет Самоопредељење поднео још у јулу, тврдећи да је влада Авдулаха Хотија добила подршку у парламенту захваљујући гласу Етема Арифија, који је у том тренутку био осуђен због корупције.

Ванредне изборе треба да распише вршилац дужности косовског председника Вјоса Османи

Њена сарадница Агнеса Витиа објавила да се сада зна из чије канцеларије треба да буде донета одлука, уз фотографију на којој је Вјоса Османи са сарадницима.

Потпредседница косовске скупштине из редова покрета Самоопредељење Арберие Нагавци изјавила је да је након одлуке суда јасно да ће бити нових избора и "да ће се легитимна влада вратити на власт".

"Одлука суда потврђује оно што смо више пута говорили, да је влада Хотија била незаконита. Јасно је да ћемо ускоро имати нове изборе и да ће се легитимна влада Аљбина Куртија вратити на власт", написала је Нагавци.

Реаговали су и посланици покрета Самоопредељење, који у будућем сазиву скупштине очекују освајање највише посланичких места до сада.

Посланик Фитим Ука је навео да "долази чудна зима, са температурама плус 51 степен", алудирајући да могу да освоје и више од половине посланичких места.

Председник "Алијансе ново Косово" Беџет Пацоли оценио је да су "ово политички најизазовнија времена на Косову и да је сада потребна зрелост и поштовање данашње одлуке да се изађе на биралишта у јануару".

"Позивам све странке да се кандидују са визијом која Косово чини бољим него данас, а не са мржњом и незадовољством. Јасност, просперитет и стабилност за Косово, сада нам требају више него икад", написао је Пацоли у реаговању.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво