Читај ми!

Фискални савет критикује Владу, посланици критикују Фискални савет

Следећа година биће неизвесна и буџет Србије требало је планирати рестриктивније, оцена је Фискалног савета. Своје мишљење о плану државне касе посланици ће изнети 8. децембра. На данашњој седници оцењивали су рад независних тела и органа, а у фокусу је био рад Фискалног савета.

Критике Фискалног савета на рачун појединих мера Владе, пратила је целодневна критика рада тог тела у Скупштини Србије.

Док су посланици бранили помоћ привреди и грађанима током кризе изазване коронавирусом, Фискални савет још једном напомиње да је новац могао боље да се распореди.

"Да су питали Фискални Савет, они би рекли 'ајде мало да сачекамо', али живот не може да чека", каже посланик Јединствене Србије Драган Марковић.

Председник Фискалног савета Павле Петровић сматра да ипак није било неопходно финансијски помоћи свим грађанима Србије.

"Кад је влада у августу донела нов пакет мера, ми смо подржали и тај пакет, али смо рекли да је грешка што пакет није био таргетиран. Зашто су средства подељена свима? У априлиу је било оправдано јер је било хитно, кућа је горела и ви нисте имали тачну инфорамцију где је најпотребније дати паре, па се свима дало", каже председник Фискалног савета Павле Петровић.

"Помоћ од 100 евра није добра фискално ни социјално" 

Сви пунолетни грађани који су се пријавили, добили су помоћ од 100 евра. Управо та одлука, која је државу коштала 600 милиона евра, за Фисклани савет била је најспорнија. Не и за посланике владајуће већине.

"Да ли је на Савету да критикује став међународних институција који кажу да је добра мера од 100 евра за све грађане када се суочавамо са кризом", истиче Ђорђе Милићевић, посланик СПС-а.

Ипак, председник Фискалног савета објашњава да помоћ од 100 евра за све грађане није добра ни фискално, а ни социјално. 

"Не циља најсиромашније, а није добра ни економски јер паре од те поделе се неће вратити у буџет", наглашава Петровић.

Знатно тиши посланици су били у оцени извештаја других независних тела и органа.

Агенција за борбу против корупције добила је углавном похвале за рад у претходној години иако је често критикују стручњаци и међународне организације.