Читај ми!

Ружић: Позиција СПС-а у Влади одговара подршци добијеној на изборима

Потпредседник СПС-а и први потпредседник Владе Србије Бранко Ружић каже да су напредњаци у подели власти показали коректан и партнерски однос, иако су много јача и доминантнија странка.

Бранко Ружић је изјавио да позиција СПС-а у новој Влади одговара подршци грађана коју је СПС добио на изборима.

"Овде се не ради само о бројкама, већ о одговорности према држави, о државотворном односу према Србији, о потреби за дијалогом и свакако да није случајно што се лидер СПС-а Ивица Дачић налази на месту председника парламента. Србију очекују у државотворном и у државном погледу тешке политичке раскрснице које можемо само заједно, уз шири општи консензус, пребродити", истиче Ружић за Танјуг.

На коментаре који се могу чути како је СПС скрајнут у новој Влади, Ружић одговара да је председник социјалиста Ивица Дачић изабран за председника Народне скупштине, што је по Уставу друга функција по значају у земљи, да функцију потпредседника владе и министра просвете која је њему припала, види као "велику част и одговорност за СПС и његове бираче.

Подсећа да је СПС добио и место министра без портфеља које ће водити Новица Тончев, који је и једини министар у новој Влади припадник националне мањине, да је СПС саставни део Покрајинске владе Војводини и да учествује у власти у више од 85 одсто локалних самоуправа.

Указује да је направљен континуитет што се тиче "Србијагаса", а да ће доскорашњи министар рударства и енергетике Александар Антић, који је био "драгоцен шраф" у претходној влади, добити ново одговорно задужење у јавном сектору.

"Како је СПС скрајнут у ситуацији када листа предвођена Александром Вучићем, има 64 одсто у односу на 10,5 до 11 одсто које имају социјалисти", пита Ружић.

"СПС прошао све Сциле и Харибде" 

На питање да ли су персонална решења за министре из СПС-а резултат компромиса унутар странке, посебно када је у питању избор Новице Тончева, каже да не види да постоји било каква потреба за компромисима.

"СПС не прави компромисе, јер нема разлога за то. После 30 година постојања и даље имамо одличан кадровски потенцијал, квалитетне и стручне људе у многим државним органима, академској заједници у министарства и привреди", каже Ружић.

Додаје да је СПС традиционална политичка странка која траје 30 година и која је "прошла све Сциле и Харибде" и да није нестала, иако су јој на многим претходним изборним циклусима наменили ту судбину.

"Они који желе да на политикантски начин критикују модел учешћа СПС-а у новој Влади, могу да поручим да немају разлога да брину, да ћемо ми увек бити на страни Србије, да ћемо се државотворно односити према интересима и очувању дигнитета наших грађана и наше државе и борити се за циљеве ове владе", закључио је Ружић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво