Читај ми!

Србија и Хрватска договориле интензивнију сарадњу у откривању судбине несталих

Председници Kомисије за нестале Владе Србије и хрватског Повереништва за заточене и нестале састали су се у Београду након дуже паузе и том приликом договорили даље кораке у решавању проблема - претрагу локација у обе земље, као и додатно дубље претраживање архива.

Председник хрватске комисије Стјепан Сучић рекао је да се у Хрватској управо ради на претрази 37 локација у Личко-сењској жупанији, на којој би могли бити посмртни остаци, а чиме би се помогло у расветљавању тренутно нерешених случајева 1.869 несталих грађана Хрватске.

"Пре тога смо радили у Вуковарско-сремској жупанији где је највећи број нерешених судбина и потражујемо 526 посмртних остататака и сви се вежу за 1991. годину", рекао је он након састанка који је трајао четири сата без паузе.

То је, како каже, укупан број, и попис несталих али и тражење посмртих остатака особа за које се зна да су погинуле и убијене али се не зна место посмртних остатака.

У Хрватској се више од шет месеци истраживала премештена гробница из септембра 1996. године, скоро три године се ради на ширем подручју Овчаре, рекао је он и додао да се претражује друга Овчара и трага за 65 преосталих тешких рањеника одведених из вуковарске болнице.

Председник Kомисије за нестале Владе Србије Вељко Одаловић је рекао да ће се по захтеву Хрватске претражити три локације, а једна од њих су гробља у Сремским Kарловцима.

"Радићемо на потенцијалној локацији код Богојева, за коју у овом тренутку немамо број потенцијаних тела", рекао је Одаловћ и додао да ће се претражити и гробља низводно од Смедерева ка Ђердапу.

Према речима Одаловића, Хрватска интензивно ради на новој књизи несталих, у којој ће се наћи и коментари Kомисије за нестале Владе Србије.

Kада је реч о провери гробља низводно од Смедерева, Одаловић је подсетио да су две комисије заједно ексхумирале 485 тела сахрањених уз Саву и Дунав, а око је 300 идентификовано.

Тема састанка коме су присуствовали и међународни предсавници биле су и бјеловарска касарна и Лора, рекао је Одаловић и додао да су битна и тела у мртвачницима.

Хрватска је урадила ревизију и "затворила судбину близу 100 тела", рекао је и Одаловић и додао да стиуација у мртвачницима није само посебност за Хрватску већ и за Сарајево, Бањалуку, Приштину, Тузлу, Зеницу…

"Јавна база података није проблем на релацији Београд–Загреб, Загреб–Сарајево, Сарајево–Београд, искључиво је проблем на релацији Београд–Пришитна, јер је у једном тренутку Међународна комисија за нестале прихватила базу владе самопроглашеног Kосова која не може бити меродавна, јер постоји заједничка листа две комисије", рекао је он.

Хрватска, како је рекао Сучић, инсистира на повратку заплењене и отуђене документације из медицинског центра из Вуковара и архивама докумената о асанацији након "опсаде Вуковара".

Приоритет је да се отворе ахтиве обавештајних служби и ЈНА, јер Хрватска очекује да су ту информације о премештању масовних гробница, рекао је он и подсетио да је Хрватска ради решавања тог вишедеценијског проблема добила и први Закон о несталима.

Одаловић је апеловао и на тужилаштва да интензивирају сарадњу, јер је, како је додао, највећи број нестанака ипак резултат злочина.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се