Читај ми!

Лајчак: Приштина мора да покаже доследност спровођењем споразума о ЗСО

Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак поручио је да Приштина мора да покаже конзистентност спровођењем споразума о ЗСО из 2013. и 2015. године.

"Следећи корак је разговор о статуту и треба да се договоре детаљи за формирање те организације. Имплементација почиње када се потпише свеобухватан споразум, али треба да се зна унапред шта се потписује", рекао је Мирослав Лајчак на крају посете Приштини.

Истакао је да ће се дијалог наставити и очекује ускоро обе делегације у Бриселу.

Сви саговорници Мирослава Лајчака у Приштини изразили су подршку дијалогу и разумевање да је дијалог важан и потврдили да ће у Приштини испунити све обавезе, укључујући и формирање Заједнице српских општина.

То је, каже, најбитнији и позитиван резултат његове посете Приштини.

На питање да у Приштини одбијају да разговарају о ЗСО, рекао је да уколико нема споразума неће бити ни нормализације односа и неће бити договора без Заједнице.

"Косово је показало посвећеност и потписало је те споразуме, косовски парламент је ратификовао те спразуме, и Косово мора да имплементира те споразуме. То је део договора и кад неки политичар каже да је то закључен случај то значи да неће да поново отвори текст, и ми не тражимо да отвори него да имплементира оно шта је већ потписано", истакао је Лајчак.

Нагласио је да све што је договорено мора бити имплементирано и да је то кључна ставка сваких преговора.

"Тако да ће имплементација доћи у сваком случају. Морамо запамтити да преговори не функционишу тако да могу да примим, али не могу и нећу да дам", напоменуо је Лајчак.

Након дводневне посете Приштини, специјални изасланик Европске уније за дијалог долази у Београд.