Читај ми!

Каква Влада је потребна Србији и шта доноси веће присуство жена у извршној власти

Председник Александар Вучић је најавио да ће 50 одсто чланова Владе бити жене. Министарка Зорана Михајловић сматра да је то добра идеја. Извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић се нада да ће већи број жена у Влади донети неопходне промене. Директор агенције за истраживање јавног мњења "Фактор плус" Владимир Пејић каже да је битно да се место у Влади заслужи квалитетом.

Министарка грађевинстсва, саобраћаја и инфраструктуре у техничком мандату Зорана Михајловић сматра да је добро што ће Србија у Влади имати 50 одсто жена.

"Мислим да смо ми у овом моменту зрело друштво које смо градили претходних година. Довољно смо зрели да бисмо имали родну равноправност на делу. Мислим да то није ни лако и да је потребна храброст", истиче Михајловићева.

Подсећа да је Координационо тело за родну равноправност, на чијем је челу, настало пре шест година када је Александар Вучић био председник Владе.

"Тада је већ схваћено да морају да се праве једнаки услови за мушкарце и жене и да морамо да укључимо жене у друштвени, политички, привредни и културни живот јер је то добро за Србију", каже Михајловићева.

Истиче да је важно да свака Влада буде боља од претходне.

"Нападали су ме када сам то рекла, мислећи да ја нападам некога, али ја мислим да данашњи дан мора да буде бољи него претходни. Увек има простора да се буде бољи у сваком ресору. Ми смо ту да пружимо грађанима бољи живот", објашњава Михајловићева.

Наводи да је стереотипа увек било и да ће их увек биће, али да је Србија направила неке значајне кораке ка повећању броја жена у политици.

"Србија је једина земља ван Европске уније која је прихватила индекс родне равноправности. Када је учешће жена у политици у питању, готово у свему смо изнад просека Европске уније. У просеку смо само по питању јединица локалних самоуправа", истиче министарка Михајловић.

"Потребно да се политичка моћ врати у министарства"

Извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић се нада да ће већи број жена у Влади донети промену која је потребна.

"Када погледате извештај Европске комисије, прилично су лоше оцене у многим ресорима и надам се да ће се жене када преузму одређене ресоре другачије односити према обавезама", каже Антонијевић.

Истиче да нам је потребна Влада која у сваком од министарстава има снагу да преузме своје надлежности.

"Потребно је да се политичка моћ врати на конкретна министарства, да је некако отмемо од странака које су је у претходном периоду дислоцирале из појединих министарстава и да добијемо јасну поделу Власти", наглашава Антонијевић.

Нада се да ће све остати на суштини, а не на форми и да ће моћ заиста бити у рукама жена које ће водити одређене ресоре.

"Иста политика уз одређена освежења" 

Директор агенције за истраживање јавног мњења "Фактор плус" Владимир Пејић сматра да је идеја већем броју жена у Влади афирмативна и добра.

"Не волим било какве поделе по различитим основама. Ако је неко добар министар или министарка, то је добро и за Владу и за државу, али свакако да је недостајало веће учешће жена у Влади и на другим позицијама. Битно је да се то заслужи квалитетом и да не буде по неком декрету", истиче Пејић.

Каже да очекује Владу континуитета и да ће се политика нове Владе наставити на политику председника Вучића и досадашње Владе, уз одређена освежења.

"Не бих говорио о именима, али искрено очекујем изненађења, гледајући како су Вучић и Влада радили у протеклом периоду. Увек је било неких изненађења", наводи Владимир Пејић. 

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво