Читај ми!

Вучић: Добићемо од ЕУ као регион око осам милијарди евра у гранту и још 20 кроз пројекте

Председник Александар Вучић је након састанка са комесаром за проширење ЕУ Оливером Вархељијем навео да ће регион добити од ЕУ око осам милијарди у бесповратним средствима (грантовима), а још 20 милијарди евра кроз различите пројекте. Комесар за проширење наводи да ЕУ жели дугорочно више да буде ангажована на Западном Балкану и да је Економско-инвестициони план за регион део слагалице нове стратегије према региону и Србији.

Александар Вучић је изразио задовољство због посете комесара за проширење ЕУ Оливера Вархељија, кога је назвао искреним пријатељем Србије.

"Желим да му се захвалим на напорима да унапреди преговарачки процес који води Србију ка пуноправном чланству у Европској унији", истакао је председник.

Наводи да су данас најконкретније говорили о могућности Србије у економско-инвестиционом пакету ЕУ, вредном осам милијарди евра у бесповратним средствима (грантовима).

"Добићемо као регион око осам милијарди у гранту, а још 20 милијарди преко кроз различите пројекте", навео је председник.

Захвалан је комесару и Европској унији на великој подршци коју ће у наредних седам година, нарочито од 2023, пружити и Србији и региону.

"Апсолутно сам озбиљан и веома захвалан пореским обвезницима ЕУ, који ће уложити велики новац у наш регион", поручио је Вучић.

"Важни инфраструктурни пројекти са ЕУ"

Истакао је као важан пројекат изградње комплетне интернет "broadband" мреже за рурална подручја, да би постојао компјутер у свим сеоским школама.

"То је један од фантастичних пројеката које ћемо радити заједно са Европском унијом. Само тај пројекат је око 73 милиона евра", истакао је председник.

Вучић је навео да су разговарали и о другим инфраструктурним пројектима, као што је изградња и путева и пруга.

Истакао је да је Србија захвална на 40,3 милиона издвојених за изградњу ауто-пута Ниш–Мердаре, који много значи Србији. 

Председник је напоменуо да је укључен пројекат пруге Краљево–Рудница, да се може рачунати на изградњу пута Београд–Сарајево, посебно због деонице Ужице–Котроман.

Додао је да је још важнија изградња пруге Београд–Сарајево и пруге Београд–Загреб, односно Београд–Шид. "То су веома важни велики пројекти. То су велике ствари које радимо са земљама Европске уније", навео је Вучић.

О Извештају ЕУ: Негде смо похваљени, негде критиковани

Председник је навео да су говорили и "о свему ономе што су наши недостаци". "Најотвореније сам говорио о мојим пропустима, о ономе за шта сам ја крив. На то ћу увек бити спреман да одговарам свом народу", поручио је Вучић.

Разговарали су, како је додао, и о Извештају о напретку Србије. "Увек је добро добити Извештај, видети одређене политичке ствари, одређене економске ствари. Ту нису имали много тога да нам кажу, пошто смо бољи од већине њихових земаља", оценио је председник. 

Што се тиче других тема, Вучић је навео да је Србија негде похваљена, негде критикована.

"Има добрих ствари шта је све напредовало у парламенту и има посебна критика на мој рачун да сам користио функцију председника Републике и да би добијао гласове грађана за страначку листу коју сам водио", навео је Вучић.

Неслагање са критикама ЕУ

Председник се не слаже са критикама у Извештају ЕК о напретку Србије на његов рачун и сматра да су неаргументоване.

"Моја кривица је због тога што сам предлагао увођење строжег полицијског часа због ковида, због употребе силе, зато што имамо интензивне односе са Русијом и Кином, што смо купили 'Панцир', због тога што сам се на изборима појављивао и као председник, а био сам носилац листе", навео је Вучић.

Признаје, каже, да је крив и да је инсистирао да се купи систем "Панцир", да се Србија војно оснажи, на сарадњи са Русијом и Кином.

"Ја сам рекао да нико не пипне демонстранте док не заузму неку институцију, па нам је зато толико полицајаца било повређено. За све сам крив, да се не муче да пишу, унапред све прихватам", иронично је додао Вучић.

Потрудиће се, каже, да набави и још беспилотних летелица из још једне "проблематичне земље", јер је његов посао, како је приметио, да сачува земљу.

Председник је навео да је у Извештају написано да је његова најава поновног увођења строжег полицијског часа довела до протеста, на којима су демонстранти исказали своје незадовољство.

Сматра да се незадовољство обично исказује банерима, а не каменицама, што, како наводи, није написано у Извештају.

Кажу у Извештају, додаје Вучић, да је избио сукоб између полиције и неких демонстраната. Међутим, како је приметио, нигде се не помиње да полиција није употребила пендрек, нити било шта друго све док демонстранти нису заузели зграду Скупштине.

Вучић је рекао да је сагласан са већином констатација из Извештаја, само што те констатације ЕУ и он различито оцењују.

Тако, каже, све што су написали за спољну политику за Србију је похвално, јер говори о томе како се једна суверена земља понаша.

Председник је истакао да је Србија на европском путу, али да има своје интересе и задржава право да за виталне националне интересе донесе неку другачију одлуку.

Додаје да је Влада решена да убрза европске интеграције и уради још много тога по питању владавине права и по питању поштовања незвисних институција.

"Ипак, за овакве ствари, од 'Панцира' до беспилотних летелица и чувања народа од короне, преузимам одговорност и убудуће, макар био у свим извештајима овог света", поручио је Вучић. 

Вархељи: ЕУ жели више да буде ангажована на Западном Балкану

Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи навео је, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, да ЕУ жели дугорочно више да буде ангажована на Западном Балкану и да је Економско-инвестициони план за регион део слагалице нове стратегије према региону и Србији.

"Видели сте да путујем по региону и желим да објасним свима да испуњавамо оно што обећамо. Видео сам део слагалице који ће помоћи целом региону да се опорави од ове пандемије, економски али и свеобухватно као целокупно друштво", рекао је Вархељи истичући да је напредак политички и економски изазов за све, пре свега због борбе са вирусом.

Каже да ће ЕУ економски помоћи региону и Србији и да ће управо код Србије то бити највидљивији део, као и да је циљ да регион и Србија из кризе изазване ковидом изађу као победници.

"Србија је била веома фокусирана на борбу против ове пандемије и сада можемо да се фокусирамо на дугорочни привредни оправак и зато сам овде да вам пренесем добре вести", рекао је европски комесар.

Инвестициони план "тежак" девет милијарди евра

Истакао је да је економско-инвестициони план "тежак" девет милијарди евра у бесповратним средствима (грантовима) и да ће бити обезбеђене финансијске гаранције са међународним финансијским партнерима.

"Имаћемо финансијске гаранције са својим партнерима које ћемо овде да упутимо. Желимо да пронађемо пројекте који ће створити нова радна места, али и који ће да обезбеде нову инвестициону климу који ће привући стране инвеститоре. Када погледамо Западни Балкан, видимо неке препреке које су уске. Недостатак инфраструктуре је прва ствар која је проблем", рекао је Вархељи, истичући да су железница и путеви први који су важни за привлачење инвестиција.

Како је рекао, "план помоћи Западном Балкану је испројектован да има регионалан ефекат". "Циљ је да се промовише заједничко регионално тржиште. То нам је потребно да се максимум извуче из плана. Израдили смо план да сви из региона учествују у њему", рекао је европски комесар.

Додаје да све инвестиције неће вредети ништа уколико не постоји план који ће поспешити регионалну сарадњу.

"Охрабрујемо владу која ће бити формирана"

"Железница, путеви, зеленија економија... Мислимо да овај регион може да расте као целина. Има велики потенцијал који може да доведе и људски капитал и потребне су нам везе међу свим престоницама", изјавио је Вархељи.

Европски комесар наводи да је са председником Србије разговарао и о годишњем извештају Европске комисије о Србији и да је приметио да је направљен известан напредак, али да још мора да се уради.

"Охрабрујемо владу која ће бити формирана и да подржи хитно спровођење реформи које морају да иду истовремено са инвестицијама, да би могле да се реализују", рекао је Вархељи.

Он је истакао да ЕУ владавини права придаје велику важност. "Мораћемо да кренемо да радимо са Владом да убрзамо рад, како бисмо постигли све циљеве, како би се нова поглавља отворила", рекао је Вархељи.

Европски комесар се претходно састао и са премијерком Аном Брнабић.

Такође, разговарао је и са представницима цивилног сектора окупљеним у Националном конвенту о ЕУ, као и са представницима дела опозиције.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво