Читај ми!

Вархељи: На столу огроман инвестициони план за Западни Балкан

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је да је пун наде да ће формирање нове владе у Србији убрзати рад на реформама. Вархељи је представницима цивилног сектора у Београду рекао да ће економски пакет од бесповратних девет милијарди евра даље приближити регион ЕУ, а да ће за Србију значити пре свега боље путеве и пруге.

Оливер Вархељи је, одговарајући на питања представника организација цивилног друштва, рекао да је са премијерком Аном Брнабић разговарао о формирању нове владе, и да су се сложили да све то мора да се убрза.

"Видим отвореност српске владе. Због избора смо изгубили значајно време, али морају брзо да се покажу резултати и очекујем позитивнији извештај", рекао је Вархеји, који је раније данас стигао у радну посету Београду.

Вархељи, који се састао и са представницима Националног конвента о ЕУ, истакао је и да Европска комисија има врло јасна правила када постоји напредак у трећим земљама, кандидатима за чланство у ЕУ, али и када тај напредак не постоји.

"Правила су јасна. У методологији можете наћи све и имате јасна правила када је у питању погоршање ситуације. Ипак, ако погледате пројекте које обезбеђујемо јавности ћемо лакше да објаснимо шта може да донесе европска интеграција Србији. Од сада крећемо са новом методом и рачунам на подршку владе, јер је то добар подстицај за Србију", рекао је комесар.

Вархељи је, одговарајући на питање шта ЕК мисли о непроцесуирању ратних злочина, рекао да комисија има врло јасан став.

"Лично сам врло за иницијативу мини Шенген"

Говорећи о региону, навео је да је у плану видљив регионални приступ, јер ЕК жели да регион ради као један када су у питању економски развој, друштво.

"Највећи изазов је низак ниво регионалне сарадње и зато износимо регионално осмишљени план. Ако погледате све пројекте они се односе на регионално повезивање и зато сам лично врло за иницијативу мини Шенген или како год да се зове (регионална економска област)", рекао је Вархељи.

Додао је да је веома битно да постоје четири слободе, а пре свега да људи и роба могу слободно да се крећу.

"Зато је битан регионалан приступ. За 4 до 5 година читав регион Западног Балкана би могао да буде другачији, али је за то потребно да земље сарађују и учествују у пројектима. То је план који ће помоћи региону да се развије и помери од статуса кво, а који га спречава да заиста напредује", оценио је Вархељи.

Када се ради о јавним набавкама, Вархељи је рекао да ЕК има план и да ће пратити да ли се сва правила поштују.

"Дали смо препоруке у вези са недостацима јавних набавки и трошењу српских државних средстава. Дали смо препоруке о усклађивању пракси јавних набавки са праксама ЕУ", рекао је европски комесар.

Пакет од бесповратних девет милијарди евра

Комесар за проширење ЕУ пренео је представницима цивилног сектора у Београду да Западни Балкан остаје приоритет за ЕУ и да ће економски пакет од бесповратних девет милијарди евра даље приближити овај регион ЕУ, а да ће за Србију значити пре свега боље путеве и пруге.

Вархељи је у сусрету са представницима Националног конвента рекао да је данас дошао у Београд да потврди да околности изазване ковидом 19 нису преусмериле пажњу ЕУ са овог дела Европе.

ЕК је зато, како је рекао, "на сто" ставила "огроман економско-инвестициони план за Западни Балкан", да би поспешила дугорочан економски оправак.

За Србију ће тај план значити бољу повезаност путевима и железницом, боље путеве и пруге, тако што ће повезати боље све престонице у региону међусобно и са ЕУ.

То ће омогућити већи привредни раст и отварање нових радних места, додао је Вархељи.

Каже да ће бити обезбеђена додатна финансијска подршка за "Ауто-пут мира", да ће бити завршена обилазница око Ниша, побољшана железничка веза између Србије и Хрватске, затим биће пруга потпуно реконстрисана између Београда и Подгорице, као и између Београда и Приштине.

Такође, биће финансијски подржано деминирање Саве и отклањање уских грла на Дунаву.

Вархељи каже да су владе на Западном Балкану радиле на визији за регионални економски простор и да се радује што ће се лидери договорити да развију заједничко регионално тржиште, које ће бити подржано на самиту у Софији у новембру.

Такође, похвалио је помоћ Владе Србије привреди истичући да је то био свеобухватан пакет помоћи који је дао резултате.

Када је реч о функционисању демократских институција и владавини права, очекује да ће власти у Србији тај извештај видети као подстрек за даље унапређење.

Такође, поздравио је дијалог са цивилним сектором поручио да нова скупштина тако треба и да настави.

Пакет инвеситиција ЕУ довешће, уверен је, до одрживог привредног раста и подржати реформе, као и напредовање ка ЕУ и приближавање јединственом европском тржишту.

"Тај план ће ангажовати око девет милијарди евра бесповратних средстава у оквиру ИПА3 као подршка економској конвергенцији ЕУ. Тај инвестициони пакет се структурира око десет приоритетних иницијатива које су најважније, а то су транспорт, енергетика, животна средине, дигитална агенда, приватни сектор и омладина", навео је Вархељи.

Сви ови сектори ће на најбржи начин омогућити раст и стварање радних места и привлачење нових инвестиција, додао је европски комесар.

"Инвестициони капацитет региона треба да се поспеши кроз отварањем новог инструмента за гараниције које ће мобилисати инвестиције и до 20 миљарди евра, што укупно значи трећину тренутног БДП-а целокупног региона".

Како каже, инвестиције ће кроз ову подршку потенцијално по конзерветивним прорачунима ЕУ повећати БДП региона за 3,6 одсто. "И, још важније, повећаћемо удео бесповратних средстава у односу на зајмове", додао је он.

Такође, истиче да ће тај пакет у наредне четири године омогућити региону да изађе још снажнији из пандемије, да буде још боље повезан и конкурентан и фокусиран на динамичан приватни сектор.

Подршка региону на три колосека 

План обухвата и огромне еколошке програме који ће бити од користи многим грађанима, рекао је он и додао да ће бити завршен трансбалкански коридор за пренос струје у региону, као и да се ради на увођењу широкопојасне интернет мреже.

Помажемо и повећање конкурентности приватног сектору и помажемо младима, казао је европски комесар.

"Овај пакет ће омогућити региону у наредних четири или пет година да буде снажнији и јачи да изађе из пандемије и да буде иновативнији и просперитетнији регион. Уз економско инвестициони план желимо да приближимо регион Унији и појачамо нашу сарадњу".

ЕК, истиче, пружа подршку региону на три колосека: први је појачавање процеса проширења ЕУ кроз нову методологију, други, донета је одлука да се преговори отворе са Северном Македонијом и Албанијом, и трећи се односи на веома снажан фокус да се регион што брже економски приближи ЕУ.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво